elinalappalainen

Liikunnasta ja ruoasta eväitä kuntalaisen elämään

Meillä on Suomessa kautta historian ollut koulussa kasvisruokapäiviä (esim. pinaatti- tai kasviskeitto) ja niin tulee olla jatkossakin. On ikävää, että terveellisten ja monipuolisten eväiden tarjoaminen saa nykyään niin monet nousemaan vastarintaan. Meidän tulisi pikemminkin nykyistä enemmän kiinnittää huomiota myös päiväkoti-ikäisten sekä koululaisten ruokaan ja sen puhtauteen sekä merkitykseen terveydelle ja ympäristölle.

Puhdas ja monipuolinen ruoka auttaa tutkitusti myös pysymään terveempänä ja pitämään aivot paremmassa kunnossa. Ruoalla on tutkitusti vaikutusta niin suoliston hyvinvointiin, jaksamiseen, keskittymiskykyyn, palautumiseen kuin infektioherkkyyteen ja oppimiseenkin.

Tavoitteeni on saada sekä Oulun kaupunki että koulut ja vanhemmat mukaan "Lasten lihavuus laskuun" -hankkeeseen, jossa yhdessä laitetaan liikunta ja ravintotottumukset uusiksi. Eväitä tälle hankkeelle voidaan hakea Seinäjoelta, jossa hankkeella on saatu todella hyviä tuloksia aikaan.

Muutoksia on tehty päiväkotien ja koulujen ruokalistoissa. Seinäjoen kouluruoalle on myös myönnetty Sydänliiton sydänmerkki. Se saatiin, kun suolan määrää vähennettiin, kuituja lisättiin ja rasvan laatua parannettiin. Samaa voidaan suositella myös ikäihmisille tarjottaviin ruoka-annoksiin.

Lapsia ei laihduteta vaan heidän - ja samalla meidän - elinympäristö järjestetään sellaiseksi, että se tukee terveellisiä elämäntapoja ja innostaa liikkumaan. Seinäjoella tämä on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että päiväkotien ja koulujen pihoille on rakennettu parkour-ratoja ja kiipeilytelineitä.

Pihoista puolestaan on tehty kaikille avoimia lähiliikuntapaikkoja, joissa perheet voivat käydä harrastamassa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Myös kaavoituksessa ja suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että pihojen vierestä lähtevät latureitit talvisin ja lenkkipolut kesäisin. Huolehditaan myös arjen hyötyliikunnasta ja kiinitetään huomiota kevyen liikenteen väyliin ja kunnossapitoon - nekin kun on tarkoitettu kaikkien käytettäväksi ympäri vuoden.

 

Pyöräillen ja liikkuen
Elina Lappalainen

Ps. Olen allekirjoittanut myös #Oulu’n polkupyöräilijöiden kuntavaaliteesit:
https://pyoravaalit.fi/oulu/

#elina437 #lähiruoka #puhdas #ruoka #kuntavaalit2017 #oulu #terveys #liikunta #pyöräilyu #kaavoitus #sydänmerkki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat