elinalappalainen

Keskustalaiset iloitsevat S-ryhmän turkispäätöksestä

Uusisuomi läväytti etusivulleen varsin populistisen kahden herran tekemän kannarin, josta voisi äkkiseltään saada kuvan, että keskustassa isomminkin oltaisiin tekemässä boikottia S-ryhmälle turkispäätöksen vuoksi. Näin ei kumminkaan ole. Yhtälailla keskustalaisista löytyy heitä, joiden mielestä päätös on hyvä. Kerrankin turkiksia koskeva päätös, jossa keneltäkään ei lailla olla kieltämässä mitään. Kyse on kauppojen omista valinnoista ja vapaasta markkinataloudesta - juuri siitä jota edustajat Kärnä ja Kurvinenkin ovat viime aikoina kovasti puolustaneet. Oli Sokoksen todellinen syy turkiksien poistamiselle niiden heikko kysyntä tai oikeasti arvopohjainen valinta, päätös on joka tapauksessa hyvä eikä se juurikaan vaikuta kotimaiseen turkistuotantoon.

Ymmärrän toki heitä, joiden suosikkituote, vuosikymmenien ajan hyväksi koettu ja aina uudelleen samasta hyllystä haettu, on poistumassa. Ehkä herrat (kansanedustajat) ja rouvat löytävät vielä uuden kaupan, josta turkikset jatkossa voinee ostaa. Kukaanhan ei turkistuotantoa ole kieltämässä eikä mahdollisuus tämän S-ryhmän päätöksen seurauksena myöskään katoa. Vaikka sitäkin edustajat kovasti koittavat hätääntyneinä huudella: " Tällaiset päätökset vaarantavat kotimaisen tuotannon, jolloin se vain siirtyy johonkin muuhun maahan, jossa ei ole minkäänlaisia standardeja eläinten hyvinvoinnille."

Suomen turkisviennin arvo on kasvanut ollen viime vuonna n. 800 miljoonan euron luokkaa. Kotimainen kysyntä on vaatimatonta eikä sen kokonaan häviäminenkään vaikuta vientilukuihin heikentävästi - saati sitten S-ryhmän päätös.

On totta ettei tekoturkis ole myöskään ympäristöystävällinen valinta, mutta Kärnän ja Kurvisen väite turkiksen ympäristöystävllisydestäkään ei pidä paikkaansa. Ei ainakaan jos, jos lukee MTT:n raportin, jossa elinkaarianalytiikassa oli huomiotu myös 10 kertainen elinikä. Turkiksen edut pitänee hakea muualta kuin ympäristönsuojelusta. Toisekseen vaatteita ja kuituja on valittavana muitakin kuin turkis ja öljypohjainen tekoturkis.

Edelleen iso osa niin tavallisten tallaajien kuin kansanedustajien vaatteista on nimittäin ympäristöä kuormittavia tekokuituvaatteita. Näitä käytetään Suomessa (myös bisnespukeutumisessa) niin paljon, että niiden käytöstä ja pesusta syntyvät mikroskooppisen pienet muovihiukkaset näkyvät jo luonnossamme ja mm. Kallavedessä suurina ja huolestuttavina määrinä (SK 3.12.2016).

Myönnän, että jatkuva puhe populismista ja kuinka muut sitä harrastavat "etenkin ne vihreät" alkaa tulla ulos korvista. Jos ei edustajat osaa keskittyä asiaan ja perustella kannanottojaan loogisesti ja faktapohjaisesti, niin puheet muiden tekemästä populismista tulisi lopettaa. Ja kun kerran olette huolissanne Suomen luonnosta ja kotimaisesta tuotannosta, niin alkakaa myös päätöksenteossa ja omissa vaatevalinnoissa kiinnittää huomiota tähän samaan muovihiukkaskysymykseen. Suomessa on useita kotimaisia vaatealan yrittäjiä, jotka tekevät vaatteita luonnonkuiduista.*muoks: Uusisuomi muutti oman linkin otsikkoaan blogini julkaisun jälkeen muodosta: "”Sokos boikottiin” – Keskustalaiset hermostuivat S-ryhmälle turkispäätöksestä" muotoon: "”Sokos boikottiin” – Keskustan kansanedustajat hermostuivat S-ryhmälle turkispäätöksestä"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kaupparyhmien välinen kilpailu kiristyy ja sitä käydään hintakilpailun lisäksi eettisillä mielikuvilla. Lidl ilmoitti ja toteutti jokin aika sitten häkkikanaloiden munien poiston valikoimistaan, ja sallii vain luomu- ja vapaiden kanojen munat.

Näitä kaupparyhmien suorittamia "eettisiä valintoja" seuraa hieman myötähäpeän tuntein, koska kyseessä on tietysti "viivan alapuolelle" jäävä osuus kuluttajien mielipiteitä kuuntelemalla. Mutta totta kai on myönteistä, jos turkistarhaus vähenee edes vähän ja useampi kana saa tallustella vapaana ennen tappamistaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kehityssuunta on oikea. Toivottavasti K ryhmäkin innostuu tekemään joitain askelia tapettavien otusten eteen.

tuomas tanner

Hyvä alku. Vielä kun saataisiin kauppoihin leivonnaisia ilman palmuöljyä. Esim: Italiassa useassa keksipaketissa luki "senza olio di palma". Suomessa olen löytänyt ilman vain Kantolan kaurakeksit, eikä siinäkään asiaa ole erikseen nostettu esille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Seuraava askel olisi tietenkin lihan myynnin lopettaminen. Lihan sijasta tofua pöytään! Kyllä siinä monen Kepun isännän naamaa menee irveen tofua mutustellessa!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuten erään ubudlaisen ravintolan menun etulehdellä luki mottona (vapaasti suomentaen): 'Jos on tehtävä valinta maukkaan ja terveellisen ruuan välillä, valitsemme maukkaan.'

Kyllä hyvä kokki tofustakin maukasta ruokaa saa. Olen maistanut. Mutta niin hyviä kokkeja on harvassa. Joten useimmiten suu menee irveen kyllä muiltakin kulinaristeilta kuin Kepun isänniltä...

Itse asiasta taas. S-ryhmä myy, mitä S-ryhmä myy. Asiakkaat ostavat, mitä asiakkaat ostavat. Ellei kysyntä ja tarjonta kohtaa, asiakas vaihtaa kauppaa. Tosin kyllä turkista kaupasta aika harvoin haetaan vaikka maitoon verrattuna. Niiden puutteen takia tuskin kannattaa ruokakauppaa vaihtaa. Sen pituinen se. En sure enkä riemuitse päätöstä.

Pojat nyt vähän hermostuivat turhasta. Ei kenenkään kannata tehdä kannattamatonta kauppaa. Kannattavalle kaupalle taas aina löytyy korvaava ottaja. Yksi jos ottaa niin toinen jo jättää vai menikö sen päinvastoin?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nykyään trendi on lihan syöntiä vastaan ja marketeissa vegaanivaihtoehtojen määrä kasvaa. Ja mitä tofuun tulee, se on hyvää ja terveellistä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Testasin Härkiksen, en osta toiste.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kokeile seuraavaksi vaikka oivaa leivänpäällisleikettä; soija-viherpippurileikkelettä. Saa S-Marketeista. Sitä ei tavallisesta lauantaimakkarasta erota maultaan, paitsi hyvä viherpippurimauste mukana. Leikkelehyllyt ovat niin valtavia, että kannattaa kysyä myyjältä!

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #10

Alkaa jo ihmetyttämään tuo soijan laittaminen jokaiseen mahdolliseen ruokalajiin. Eipä sovi minulle. Olenko poikkeava?

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen Vastaus kommenttiin #15

Et ole. En minäkäämn pidä soijasta - eikä se ihan kaikille muutenkaan sovi ja vaikuttaa myös hormonitoimintaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

No seuraavaksi S -ketju voi luopua lihatiskeistä ja lihaa sisältävistä pakastealtaista. Tietenkään kinkkuja ei näy jatkossa S -ketjun myymälöissä joulun alla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä porvarikolhoosin nousu konkurssikypsästä nykyiseen loistoonsa on menestystarina,asiakasomistajien varoja sijoitetaan tuuleen, Venäjälle ja Viroon, tosin ei kerrota paljonko noista sijoituksista hyötyy tuo asiakasomistaja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielestäsi ilmeisesti ruoan tuottaminen on täysin sama asia kuin pelkän nahkan nylkeminen ketun päältä takin somisteeksi?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Keskustan Kärnä ja Kurvinen samaistivat vetoomuksessaan eläinoikeuskysymykset ympäristönsuojeluun. Eivät ilmeisesti ole koskaan kuulleet, että ympäristönsuojelun ohella on olemassa sellaisetkin, kuin eläinten kohtelun eettiset ongelmat ja eläinten oikeudet, jotka vertautuvat ihmisoikeuksiin - yhtälailla nisäkkäisiin kun me niin monien eläinten kanssa kuulumme.

Turkiseläinten kärsimyksistä puolestaan ei voi enää olla mitään mieltä, koska ne ovat tieteellinen fakta, jotka EU:n tieteellinen komissio on raportissaan osoittanut tosiksi lukuisten tutkimusten pohjalta jo ajat sitten. Eli jos kannattaa turkistarhausta, kannattaa eläinten julmaa kohtelua: Hesari (Tiede) 19.1.2002:

EU:n tieteellinen komitea laati raportin, jossa todettiin, että "koska turkistarhojen olot aiheuttavat vakavia ongelmia kaikille tarhatuille turkislajeille, olisi kehitettävä toisenlaisia tarhausratkaisuja, joissa eläinten tarpeet tyydyttyisivät." "Raportti on laadittu parhain mahdollisin tutkijavoimin." "Komitea antoi kahdeksanhenkiselle työryhmälle tehtäväksi koota yhteen tähän mennessä tehtyjen turkiseläinten oloja käsittelevät tutkimusten tulokset."

Sekä tutkijat, että tieteellinen komitea olivat yksimielisiä siitä, mitä ongelmia turkistarhoilta voi löytää. "Rekilä (turkistalouden tutkimusaseman johtaja, tohtori Teppo Rekilä) luettelee kettutarhojen mahdollisista ongelmista suurimpia: osa yksilöistä pelkää ihmisiä, fyysinen ympäristö on yksitoikkoinen, hoitajat käsittelevät kettuja niskapihdeillä, hopeaketuilla on vaikeuksia lisääntymisessä." "Minkkien hyvinvointia heikentävistä tekijöistä tärkeimpiä ovat ruokinnan rajoittaminen, tiettyjen värimuunnosten perinnöllinen alttius sairauksille ja poikasten vieroittaminen emostaan liian aikaisin." Kettujen ja koirien kohtelussa esim. olevat kaksoisstandardit eläinsuojelussa tulee korjata välittömästi.

Kustavi Ryttylä

Ihmiset eivät tarvitse turkiksia. Ennen muinoin sait tirkiksen hinnalla puoli taloa. Nykyään eläimiä rääkätään aivan turhaan, hävetkää eläinrääkkääjät. Ne eläimet eivät kuulu häkkeihin ja te rääkkäätte niitä elannoksenne.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eläinten hoitaminen asianmukaisesti maksaa enemmän, kuin asiaton hoito. Keskustalla on siis konkreettisesti oma lehmä ojassa, turkikset kun tuotetaan pääosin Kepu valtaisella pohjois pohjanmaalta. Turkistarhoista ja niiden rankoista oloista on puhuttu jo kauan ja hartaasti. Ei kai siinä mitään, jos eläin oikeasti on saanut elää, edes jollain mitalla mitattuna, hyvän elämän. Mutta saako todella ? Esim. Minkille riittää minimissään häkki, joka on 50,5 x 50,5 cm ( aika luxusta, vai mitä ? ) Isossa häkissä voi turkkiin ilmeisesti tulla vaurioita ja sehän ei tietenkään ole kivaa, kukas nyt reikäisen turkin haluaa.

http://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/ju...

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/infografiikka/tata...

Aihetta sivuten juttua myös eläinten oloista lihakarjan tuottajien puolelta:

Norppasuojeluspesialistia, maa- ja metsätalousministeri Anttilaa ( Kepu ) epäiltiin aikoinaan epäasiallisesta eläinten kohtelusta.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000002202...

Eläinten kohtelu on myös muualla Euroopassa iso ongelma ja osittain täysin holtitonta. Teuraseläinten kuljettaminen EU ssa ei ole lasten katsottavaa touhua. Muistaakseni pari kesää sitten EU n mukavista halpamaista ( Bulgaria, Romania ) rahdattiin eläimiä läpi Euroopan, jopa ilman vettä ja yli 40 C lämpötiloissa. Tuli taas mukavan halvaksi se raaka-aine jalostajille.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/06/23/possuralli...

Esimerkkejä eläinten kurjuudesta ja kärsimyksistä riittää lukemattomia ja kannattaa miettiä siellä kaupan tiskillä, mitä kassiin laittaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kuuluukohan onnellistenkanojen joukkoon myös kukko ?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ei, jos kukko on ihan munaton.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kun joukossa on kukko munatkin sisältävät lesitiiniä ja niistä saadaan myös uusia kanojakin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Syön lihaa, en mitään korvikkeita, turkislakki ja turkiskäsineet käytössä. Sokos nyt ei oo kuitenkaan se paikka mistä näitä varmaan paljon ostetaan, joten eipä haittaa yhtään. Jokainen saa valita oman mieltymyksensä ja kauppa myydä sitä mitä haluaa.

Käyttäjän JariOdeSuhonen kuva
Jari Suhonen

Turkiksia korvaavia materiaaleja on ollut tarjolla jo pitkään. Ei niitä tarvitse enää kenenkään käyttää. Tai ainakaan niin että niitä sitä varten tarvitsisi kasvattaa. Se että Kiinassa rääkätään eläimiä, ei tee oikeutta asialle.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä kansanedustajien perustelu on nerokas: "Tällaiset päätökset vaarantavat kotimaisen tuotannon, jolloin se vain siirtyy johonkin muuhun maahan, jossa ei ole minkäänlaisia standardeja eläinten hyvinvoinnille."

Suomessa on lapsityövoiman hyväksikäyttö kielletty, pitäisikö se kuitenkin avata laissa, sillä olisihan lapsityöläisillä täällä paremmat oltavat kuin Kauko-Idässä?

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Tästä lähtien SOK varmaan ilmoittaa tiedoitellaan, kun joku tuote poistuu valikoimista ja tietenkin perustelee sen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miksei Uuden Suomen otsikkoa vielä muutettaisi muotoon: "”Sokos boikottiin” – Kaksi Keskustan kansanedustajaa hermostui S-ryhmälle turkispäätöksestä"? Pysyttäisiin edes asiassa.

Lappalainen perusteli oman kantansa äärettömän hyvin, pelkkä populismihuutelu ei kovin kauas kanna kansanedustajien itkupotkuraivaria. On myös niin, ettei turkis enää Suomessa myy. Yleisestä mielipiteestä ja eetiseksi koetuista kuluttajavalinnoista on turhaa kauppaa syyttää.

Keskustan kannalta on tärkeää, ettei kahden kansanedustajan kannanotto pilaa koko puolueen kuvaa. Lappalaisen kannanotto osui sikäli hyvään saumaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kirjoitin turkistarhauksen eettisyydestä blogin, johon tutkin turkistarhauksen valvonnan ja olojen kehittymisestä viime vuosina
Väitän siinä, että mitään kehitystä ei ole tapahtunut ja tämä väitteeni perustuu Eviran valvonnan sekä ministeriön/hallituksne päätöksenteon julkisiin tietoihin.
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Toimituksen poiminnat