elinalappalainen

Millaisia talousnäkemyksiä Keskustan johtoon pyrkivillä on?

Viikon päästä Keskustalla on uusi puoluesihteeri ja varapuheenjohtajisto. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen täysin hukassa valintojeni kanssa. Ja tämä on sentään seitsemäs puoluekokoukseni.

En tiedä yhtään mitä asioita lopulta valinnassa painottaisin. Toki jotain ajatuksia on siitä millaisia henkilöitä johtopaikoille kaipaisin, mutten tiedä kuka ehdokkaistamme parhaiten ne saappaat täyttäisi. Ehdokkaissa on toki monta hyvää ja pätevää henkilöä.

Tarvitaanko peluria, vai suoraselkäisyyttä? Sellaista, jonka arvot ovat lähellä omaani vai sellaista joka saa jotain oleellista aikaan? Puoluejohdon tiimipelaajaa vai kentän ääntä. Talousosaajaa vai hyvää puhujaa? Poliitikkoa vai järjestöihmistä? Mitä virkaa iällä, sukupuolella, ammattitaustalla tai asuinpaikalla? Montako tuottajien puolesta puhujaa tarvitaan ja onko lopulta yhdelläkään vaikutusvaltaa muuttaa asioita?

Vaikka noiden kysymysten perusteella saisin ehdokkaat omaan paperiini jonkinlaiseen järjestykseen, ratkaiseva tekijä silti puuttuu. En ole saanut vastauksia ehdokkaille esittämiini talouskysymyksiin. Tiedän, että ehdokkaana aika loppuu kesken. On kierrettävää, kirjoitettavaa, paneelia, haastattelua ja vielä se muu elämä päälle.

Ehkä olen vuosien saatossa tullut pessimistisemmäksi, onko henkilövalinnoilla käytännön politiikkaan juurikaan vaikutusta. Valitsemmeko vain mielikuvien perusteella sopivia napinpainajia ja pelkkiä äänitorvia?

Joka tapauksessa kaipaisin sekä politiikan tekemiseen että kampanjoihin enemmän sisältöä ja syvällisempää otetta. Toki jokainen puhuu itselleen tärkeistä asioista kampanjassaan ja nostaa esiin niitä asioita joihin haluaa vaikuttaa ja suurin osa tekee sen uskoen siihen mitä sanoo ja tekee. Lupaukset ja omat teemat on kumminkin jälkikäteen helppo rikkoa perustellen päätöksiä keinojen puuttumisella, huonolla ajankohdalla tai vaikkapa sitten monen puolueen kanssa tehdyllä yhteisellä hallitusohjelmalla.

Olisi kumminkin huomattavan paljon helpompi pitää lupaukset, jos ihmiset tietäisivät miten henkilöt tai puolueet ajattelevat talouden toimivan: Mistä raha tulee, kuinka se syntyy ja millä poliittisilla keinoilla rahatalouteen voidaan vaikuttaa. Ja mikä vaikutus toimilla on koko kansantalouteen - ei vain yrityksien talouteen.

Joko Keskustalta ja keskustalaisilta puuttuu suurempi ja syvällisempi talouslinja ja -näkemys, tai sellainen on, mutta emme sitä halua ääneen kertoa.  Onko siis puoluejohtotyrkkujen osalta kyse siitä, ettei heillä ole talousnäkemystä vai siitä, etteivät he sitä halua kertoa?

 ---

Puoluesihteeriehdokkaat Mari Kokko, Riikka Pirkkalainen, Jouni Ovaska, Olli Riikonen , Sami Kilpeläinen sekä varapuheenjohtajaehdokkaat Katri Kulmuni, Hannakaisa Heikkinen, Juha Rehula, Hanna Huttunen, Anne Kalmari, Antti Kurvinen, Anniina Ruottu:

Millaisen talousnäkemyksen jaat? Kuinka talous mielestäsi toimii ja kuinka sen tulisi toimia? Ja mikä olisi sinun roolisi talousasioissa ja talouspolitiikassa, jos tulisit valituksi puoluesihteeriksi/ varapuheenjohtajaksi? Mihin asioihin ja millä tavalla haluaisit ja millä keinoin pyrkisit vaikuttamaan? Entä ketä/ mitä tahoja kuuntelette talousasioissa ja miksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"*"
Näinhän se blogi saadaan kommentoitujen listalle ja blogistin itsensä toimesta!

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ehkä on paljon viisaampaa, että eivät kerro, mitä mieltä talouslinjauksistaan ovat. Jos on kovin innokas uusliberaali ja sisäisen devalvaation asiantuntija, kannatusta ei tipu. Jos taas ajaa vähäosaisille ystävällisempää linjaa tai peräti haikailee euroerosta, ääniä tulee, mutta tie on sitten seuraavana arkipäivänä pystyssä. Ei tällaisessa tilanteessa voi kertoa mielipidettään.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"olen täysin hukassa valintojeni kanssa"
"onko henkilövalinnoilla käytännön politiikkaan juurikaan vaikutusta"

Näiden lausumien kohteen (Keskusta) paikalle voisi laittaa puoluekentän ylipäänsä, kaikki puolueet. Lausumien totuusarvo ei siitä heikkenisi. Hukassa olen, siis puolueiden suhteen. Minulla ei ole puoluetta.

Miksi tällä asialla pitäisi mieltään vaivata. Eihän ole tarvetta olla mitään puolta, mitään puoluetta. Olkoot puolueet missä ovat ja tehkööt mitä huvittaa.

"Kaipaisin politiikan tekemiseen enemmän sisältöä ja syvällisempää otetta", sanoo Elina.

Tässäpä se onkin, puoluekentän vaihtoehto: syvällisempi ajattelu, tavalla tai toisella. Ihmisläheisempää, kokemuksellisempaa, humaanimpaa, taiteellisempaa, tieteellisempää, filosofisempaa elämisen asennetta ja käytäntöä. Siihen ei nykypuolueista ole mitään hyötyä, päinvastoin ne ovat tiellä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ehkä Pohjois-Koreaan suhteet luonut nuorisojohtaja Siika-aho olisi paras puoluesihteeriksi.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Eurossa olossa talouspolitiikka johtaa euro ja yhteiskunnalle jää sopeutujan osa. Se on hinta siitä autuudesta, mitä on päätetty, ja kansallinen talouspolitiikka on kapea ja oikea näissä oloissa. Muutos pitäisi lähteä puolueiden sisältä, mutta tässä liemessä halutaan olla. ainakin toistaiseksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jälleen kerran erittäin hyvin perusteltu kirjoitus. Osut juuri siihen kohtaan, mistä kaikkien keskustalaisten pitäisi olla huolestuneita. Puolueen johdosta puuttuu (ehkä Sipilää lukuunottamatta) johdonmukainen talousnäkemys.

Karrikoidusti voisi sanoa, että kolmannen varapuheenjohtajan paikka kannattaisi jättää auki siltä varalta, että Kokoomus ei ymmärrä valita Lepomäkeä puheenjohtajaksi. Hänet voisi sen jälkeen pyytää kutsumenettelyllä kolmanneksi varapuheenjohtajaksi. Voihan Väyrynenkin toimia kahdessa puolueessa...

Pahimpia ongelmia puolueen johtorakenteessa on alueellisen (ja sukupuolisen) tasapuolisuuden ajatus. 1+3+1 johtajistolla ei voi ajatella tasapuolisuutta eikä palkitsemista vaan niihin tehtäviin pitäisi valita puhtaasti henkilökohtaisin osaamisperustein. Niin, että johtoryhmässä tulevat eri politiikan osa-alueet sopivasti esiin, ei epäoleelliset tasa-arvoasiat. Johtaminen, talous, nopea mutta hallittu luovuus, ajattelu, neuvottelutaito, esiintyminen.

Tarjolla olevista tekisin talousmielessä valintaa Kulmunin ja Ruotun välillä. Rehulahan valitaan joka tapauksessa. Kulmuni on nuori ja hänellä on kuitenkin korkeakoulututkinto. Ruottu taas on tohtori. Kummankaan matematiikan ja järjestelmäajattelun taidoista minulla ei ole tietoa.

Jouni Ovaska olisi minun valintani puoluesihteeriksi. Aika pitkälle mutulla.

Toimituksen poiminnat