elinalappalainen

Teemu, sinä et ole rasisti

On hienoa, että uskallat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja olet huolissasi Suomen tilanteesta ja maamme turvallisuudesta. Minäkin olen huolissani. Syyt tosin ehkä hivenen eroavat.

Naisten asema ja seksuaalirikokset puhuttavat ja on hyvä, että näistä ollaan huolissaan. Näitäkin asioita vain pitäisi käsitellä oikeassa mittasuhteessa. Tämänhetkinen keskustelu vääristää mittasuhteita ja aiheuttaa kansalaisten jakautumista eri leireihin.

Suomen Poliisi piti 29.1. tiedotustilaisuuden, jossa totesi vuonna 2015 Suomessa olleen vähän yli 1000 raiskaustapausta. Turvapaikanhakijoita epäillään 25 tapauksesta. Seitsemässä on uhrina ollut toinen turvapaikanhakija. Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita oli kaikkiaan noin 32 000. Vastaanottokeskuksiin on tehty 17 iskua, joista 4 polttopulloilla.

Näitä tietoja ei yritetä peitellä. Ei hyssytellä. Luvut, kuten aiemmatkin rikos- ja raiskaustilastot, ovat luettavissa ja löydettävissä mm. tilastokeskuksen sivuilta.

On myös syytä muistaa, että turvapaikanhakijoita käännytetään jo tällä hetkellä, sillä se on jo nykylainsäädännön mukaan mahdollista. Maahanmuuttoviraston sivuilta löytyy tarkempia tilastoja turvapaikanhakijoista. Vuonna 2014 Suomesta haki turvapaikkaa yhteensä 3651 ihmistä. Näistä 40 prosentille myönnettiin turvapaikka. Loput lähetettiin paluulennolla kotiin. Vastaavia prosenttilukuja on odotettavissa myös vuodelta 2015.

Keskustelua ohjataan eri syistä urille, joissa viha kohdistuu maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin sekä eri mieltä oleviin suomalaisiin. On tavallisia kansalaisia, jotka kokevat taantuman ja leikkauspolitiikan vääränä ja kohdistavat huolensa ja katkeruutensa muualta tulleisiin. Osa on huolissaan paljon esillä ja keskusteluissa olleista raiskauksista, mikä on vaikuttanut monien turvallisuuden tunteeseen.

Minua kumminkin huolettaa kuinka menetämme niin suomalaiset kuin eurooppalaiset arvot inhimillisyydestä, vapaudesta ja rauhasta. En pelkää niiden menettämistä ja katoamista siksi, että tänne tulee ihmisiä eri puolilta maailmaa erilaisista kulttuureista ja kriisitilanteista. Pelkään siksi, että me emme näe asioita pidemmälle vaan asetumme sekä toisiamme että muualta tulleita vastaan. Pelkään, että lakkaamme välittämästä.

Pakolaiskriisin kärjistäminen muutamaan voimakkaaseen sanaan tai huoleen turvapaikanhakijoiden tekemistä seksuaalirikoksista ei vähennä turvattomuuden tunnetta vaan lisää sitä monin eri tavoin. Pakolaiskriisissä on kyse myös valtapolitiikasta.

Antti Pentikäinen, joka työskentelee tällä hetkellä New Yorkissa YK:n aloitteesta perustetussa rauhanvälitysverkostossa, otti kantaa toissaviikolla pakolaiskriisin. Hänen mukaansa tästä vuodesta tulee monin verroin edellistä vaikeampi. Pentikäisen mukaan muuttoliikettä ja ihmisten pakenemista käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan. Taustalla on valtioita, jotka pyrkivät systemaattisesti horjuttamaan Euroopan tilannetta. Suuret pakolaisvirrat sekä eripuraisuus ja kansalaisten jakautuminen toisiaan vastaan maiden sisällä ovat noiden valtioiden etu.

Pentikäinen huomauttaa, että esimerkiksi Venäjän tekemät ilmaiskut ovat kohdistuneet alueille, joissa on valtavasti evakkoja. Säännönmukainen pommittaminen saa ihmiset lähtemään. Eikä Yhdysvaltojenkaan rooli kriiseissä ole mitätön.

Suomeen on tullut Venäjän kautta pakolaisia yli kolmestakymmenestä maasta ja tahti kiihtyy. Samaan aikaan muun muassa lukuisat venäjätrollit pommittavat uutisia turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista tai rikosepäilyistä. Osa sekä ilmoituksista että uutisista ovat perättömiä, osa totta, mutta rummuttamalla näitä, saadaan lietsottua eripuraa.  Näin myös muualla Euroopassa.

Kansalaisten turvattomuuden tunne lisääntyy keskustelujen mittasuhteiden vääristymisen seurauksena, vaikka kyse ei tilastollisesti olisi isosta muutoksesta.

Todellisten lukujen esiin tuomisen moni kuitenkin kokee oman turvattomuuden tunteen vähättelynä. Perinteiset mediat kun eivät MV-lehden tapaan julkaise jatkuvalla syötöllä klikkiotsikkoja turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista. MV-lehden suosio kasvaa. Lehden taustalla on Espanjassa asustava Ilja Janitskin, jota syytetään mm. juttujen varastamisesta, vääristä tiedoista ja laittomasta kahden miljoonan suomalaisenkin henkilötietoja koskevasta rekisteristä.

Maailmalla kansalaisten vastakkainasettelu, kriisit sekä väärän tiedon levittäminen lisääntyvät ja suurvaltojen välit kiristyvät. Mielipiteen esittämiseen jokaisella on oikeus. Pyydänkin vain, Teemu ja muut idolit, että kun jatkossa otatte kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, koittaisitte hakea laajempaa näkökulmaa aiheeseen, joka niin helposti jakaa kansaa kahtia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Näitä tietoja ei yritetä peitellä. Ei hyssytellä. Luvut, kuten aiemmatkin rikos- ja raiskaustilastot, ovat luettavissa ja löydettävissä mm. tilastokeskuksen sivuilta."

Kuten tilastotieteilijänä varmaan tiedät, lukuja voidaan esittää, ja niitä voidaan tulkita eri tavoin. Väittäisin, että kritiikki ei niinkään kohdistu itse lukuihin, vaan siihen millaisia tulkintoja niistä on tehty.

Noin alkuun vaikka kikkailua voi harrastaa melkoisesti vertailemalla eri ajanjaksoina kerättyjä lukuja ja käsittelemällä niitä yhteismitallisena. Samoin absoluuttisten lukujen tarkastelu suhteellisten sijaan antaa melkoisen erilaisen kuvan asioista.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Kyllä. Näitä voi toisiaan pyöritellä absoluuttisina ja prosentteina ja vaikka miten päin.

Mutta kuten tässäkin. Aletaan keskustella luvuista, sen sijaan että keskusteltaisiin esim. pakolaiskriisin taustoista tai ratkaisusta.

Ja kumpaankaan noihin ei auta huutelu kovemmista tuomiosta tai turvapaikan eväämisen mahdollistamisesta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Aletaan keskustella luvuista, sen sijaan että keskusteltaisiin esim. pakolaiskriisin taustoista tai ratkaisusta."

En oikein ymmärrä, minkä logiikan mukaan keskusteleminen Suomeen tulevien integroimisesta tai sen haasteista sulkee pois keskustelun pakolaiskriisin taustoista tai ratkaisusta.

Fakta lienee kuitenkin se, että maahantulijoiden integrointi suomalaiseen yhteiskuntaan on omissa käsissämme. Samoin, luulisi jo vähitellen aukeavan kovapäisemmillekin, että onnistunut integraatio edellyttää myös siihen liittyvien ongelmien tunnistamista ja fiksaamista.

Pakolaiskriisin ratkaisuun meillä taas ei ole minkäänlaista pienintäkään vaikutusmahdollisuutta. Isot pojat tekevät Lähi-Idässä omien etujensa mukaista reaalipolitiikkaa, ja meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää selvitä mahdollisimman pienin osumin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minä en ole jaksanut olla kansalaiskeskustelijana oikein mitään mieltä Selänteen kommenteista, koska jäi epäselväksi, sanoiko hän oikeastaan itse mitään vai säestikö vain Valavuorta. Valavuorta taas en tiennyt edes nimeltä, joten hänen juttunsa tuntuisivat olevan ihan yksi ja sama.

Lisäksi olen kai hiukan jälkeenjäänyt, kun en osaa noteerata urheilijan mielipidettä suuntaan tai toiseen. Saa sillä sellainen olla, mutten tiedä miksi siitä pitäisi piitata erityisesti sen enempää kuin muun ammattikunnan edustajan mielipiteestä.

Tietysti myös kyynisenä elitistinä ja muutenkin ylipäätään huonona ihmisenä pudistelin päätäni siitä, miten kansakunnan ilmoitustauluilla kiukutellaan jonkun jääkiekkoilijan sanomisista sillä välin kun maan suurinta yliopistoa laitetaan vasaran alle.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Minä en jaksaisi olla oikein mitään mieltä kenenkään kommenteista. Olisi ihanaa vain tuudittautua ajatukseen, ettei kenenkään kommenteilla ole mitään väliä. Ettei mitään vihapuhetta ja vastakkainasetelua ole olemassakaan.

Vielä mahtavampi juttu olisi, jos tosiaan kuunneltaisiin enemmän alan asiantuntijoita ja keskusteltaisiin näiden tietojen pohjalta.

Mutta koska se on utopiaa ja todellisuus on, että idoleill kuten Selänteen kaltaiset urheilusankarit tai näyttelijä-juontajat ja muusikot, vetoavat kansan sydämiin, heidän mielipiteillään on isokin merkitys. Etenkin silloin jos se vahvistaa niiden tunteita ajatuksia, joilla on turvattomuutta, huolta ja pelkoa.

Siksi tarvitaan keskustelua, jossa idolit tarttuisivat ongelmiin tarjoten laajempaa näkökulmaa.

Että joku sanoisi kuinka tärkeää on nyt pitää kiinni inhimmillisyydestä, vapaudesta ja olla mukana aktiivisesti myös kansainvälisillä kentillä. Että kehitysapumäärärahoja lisätään leikkausten sijaan ja ne kohdennetaan nykyistä järkevämmin paikan päälle ja rauhantyöhön.

Että väkivalta lisää väkivaltaa. Että vihapuhe lisää vihapuhetta.

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

Tuskin monikaan jaksoi kritisoida Teemu Selänteen "kovemmat rangaistukset" tms. kommentteja. Selänteen jakama alkuperäinen Valavuoren kirjoitus oli taas lapsellinen, yleistävä sekä täynnä virheellisiä olettamuksia. Silti Valavuoren räpellys oli hyvin yhdentekevä verrattuna vallalla olevaan avoimeen rasismiin, jota on harjoitettu mm. kansanedustajiemme taholta.

Hieman tuleekin olo, että tietyille tahoille epämääräisestä tolkusta jankkaaminen on ollut kätevä savuverho toteuttaa suomalaisen hyvinvointivaltion ideologinen alasajo. Selänteestä on kirjoitettu enemmän kuin esimerkiksi mainitsemastasi Helsingin yliopiston amputoinnista, lääkekorvausten rajuista leikkauksista, pakkolakien käytännön vaikutuksista jne. jne.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Kiitos, Reija!

Tekstiä saa myös jakaa ja koittaa herättää keskustelua millä tavoin kansainvälistä tilannetta pitäisi ruveta ratkomaan? Mikä on Suomen rooli? Mitä voimme tehdä? Paljonko rahaa laitetaan sotatoimiin ja oireiden hoitoon? Paljonko niiden ratkaisuun ja apuun paikan päällä?

Joona Kero

Tuolla mainitsemallasi EU:n rahoitussektoriin käytetyllä 4600 miljardilla eurolla saisi tosiaan hienon sotilaallisen ratkaisun aikaiseksi Lähi-Itään. Voitaisiin mattopommittaa sieltä kaikki ongelman aiheuttajat. Nälänhätä ja kärsimys saataisiin kerralla poistettua. Pari tuhatta hävittäjää voisi partioida Välimerellä ja upottaa jokaisen tänne pyrkivän veneen. Ratkaisu tosiaan on olemassa. Ehdota tätä seuraavassa kepun puoluekokouksessa nimellä lopullinen ratkaisu. Alkuperäinen keksijä ei liene ole enää vaatimassa tekijänoikeusmaksuja.

Rainer Salejärvi

Mitä kuvailemiisi raiskausrikoksiin tulee, mielestäni tätä problematiikkaa voi lähestyä vaikkapa seuraavan lapsellisen laskutoimituksen kautta.

Jos 30.000 joukosta raiskaajia on 25 ja 300.000 joukosta raiskaajia löytyy 250 ja 3 miljoonan joukosta raiskaajia löytyy 2500, niin kysymys siitä, montako raiskaajaa löytyy, kun lasketaan 5.4 miljoonasta käsin ?

Kerroit, että Suomessa tapahtui vuoden 2015 aikana noin 1000 raiskausrikosta.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Kerroin, että tuhannesta tapauksesta on ilmoitettu poliisille poliisin tiedotteen mukaan. Vastaavasti 25 ilmoitetussa tapauksessa tekijänä epäillään olleen turvapaikanhakija.

Periaatteessa, tuon 25 tapauksen takanahan voi olla vaikka yksi tekijä. Tai sen tuhannen takana voi olla yksi tekijä.

Mutta, vaikka kuinka jankkaisimme luvuista, se ei kriisejä maailmalla ratkaise. Pikku hiljaa pitäisi jo alkaa keskittyä kansainvälisen tilanteen ratkaisuihin.

Rainer Salejärvi

Sikäli, kun maahanmuuttovirasto on tullut viime aikoina julkisuuteen kertomalla, että

- turvapaikanhakijoista käännytetään kaksi kolmasosaa eli noin 20 000
- Suomesta turvapaikkaa hakeneista 4000 on perunut hakemuksensa
- Suomeen on saapunut vuonna 2015 yhteensä 32476 turvapaikanhakijaa

Olet oikeassa, raiskaukset ja niistä puhuminen ei ole se olennaisin ongelma.

Tilastotieteilijänä ymmärtänet, että vuoden 2015 tapahtumiin liittyy etenkin kaksi suurta ongelmaa, ensimmäinen on kokonaan perusteettomien turvapaikkahakemusten määrä ja toinen on se, että todellista turvaa tarvitsevien käyttöön varatut varat ja resurssit, ovat kuluneet sellaisten henkilöiden ylläpitoon ja hakemusten käsittelyyn, jolta puuttuu sanotun turvan tarve.

Mikään ei tue käsitystä siitä, että nyt arvioitavana olevien raiskausrikosten tekijänä olisi ollut yksi henkilö.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Ei, mutta ei tue myöskään sitä, että tekijöitä olisi ollut 25. Ja jos noita lähdetään suoraan prosenttilukuihin vertaamaan, vaihtelu voi olla suurtakin.

Keskustelua todellakin tarvittaisiin lisää siitä, miten voitaisiin vaikuttaa siihen, että vain todellista hätää kärsivät/ turvapaikkaa vailla olevat saisivat avun.

Pienennetäänkö kaikki avustukset minimiin ja annetaan kaikki apu ruoka- ja vaatelahjoituksina? Pitäisikö mainostaa tätä enemmän ja kertoa turvapaikan perusteista? Ja että toisena vaihtoehtona on hakea oleskelulupaa muista syistä, kuten opiskelu- ja työ ja ohjeistaa näihin enemmän?

Paljonko rahaa kuluu Euroopalla kriisiin tällä hetkellä pakolaisvirtoina ja sotatoimina? (Vrt. Eu:n Rahoitussektorin tukemiseen sidottiin 2008 - 2009 kriisissä melkein 40 prosenttia koko EU:n bruttokansantuotteesta eli noin 4 600 miljardia euroa.)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #20

"Keskustelua todellakin tarvittaisiin lisää siitä, miten voitaisiin vaikuttaa siihen, että vain todellista hätää kärsivät/ turvapaikkaa vailla olevat saisivat avun."

Niin, tästähän yritettiin viime syksynä keskustella. Se on kuulemma rasismia. Kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ja samanarvoisia, joten Suomeen saakka päätyvien motiivien epäily, tai Libanonissa pakolaisleirillä kököttävän lapsen pistäminen aikuisen miehen edelle on vain vääränlaista ajattelua.

Rasistileiman voisi saada esimerkiksi väittämällä, että jo about 30 000 junantuomaa sitten olisi pitänyt todeta ettei Ruotsista Suomeen tupsahtava varsinaisesti tule turvattomasta maasta (mikälie Dublin-juttu).

Samaan syssyyn voisi vaikka todeta, että sillä 1, 5 miljardilla, joka tänä vuonna tullaan käyttämään turvapaikkasirkukseen Suomessa, auttaisi aika helkkarin isoa ihmisjoukkoa kriisin lähialueilla.

Noin niinkuin esimerkiksi, World Food Programmen (joka sivumennen sanoen ilmoitti vähentävänsä ruoka-apuaan varojen puutteessa, ja samalla varoitti sen johtavan ihmismassojen liikkeellelähtöön) vuosibudjetti on noin 3 miljardia. Samaisen lafkan tarjoama ruokavoucher kustantaa noin 24 euroa kuukaudessa. Ikävä numeronikkari minussa laskee, että Suomessa 30 000 turvapaikanhakijaan käytettävällä 1,5 miljardilla ruokkisi rapiat 5 miljoonaa ihmistä vuoden ajan.

Ai niin, siitä ei vain pääsisi samalla tavalla hyötymään syrjäseutujen kiinteistökehittäjät, lakitoimistot jne. jne.

Rainer Salejärvi Vastaus kommenttiin #20

Kun olennaisin ongelma on perusteettomien turvapaikkahakemusten määrä ja mm. niitä koskevaan muutoksenhakuun liittyvät asiat:

Tilanteeseen voidaan vaikuttaa lisaämällä ainakin ulkomaalaislakiin säännös, jonka mukaan

Kansainvälistä suojelua koskeva hakemus voidaan jättää ottamatta vastaan, jos:

- perusteeksi ei ole esitetty 87 §:n 1 momentissa tai 88 §:n 1 momentissa mainittuja taikka muita sellaisia perusteita, jotka liittyvät palautuskieltoihin, tai esitetyt väitteet ovat selvästi epäuskottavia;
- hakijan ilmeisenä tarkoituksena on käyttää väärin turvapaikkamenettelyä:
- hakija on saapunut sellaisesta 99 §:ssä määritellystä turvallisesta turvapaikkamaasta tai 99 a §:ssä määritellystä turvallisesta kolmannesta maasta, jonne hänet voitaisiin palauttaa;
- toinen valtio on vastuuvaltion määrittämisestä annetun neuvoston asetuksen mukaan vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä;
- hakija on saanut kansainvälistä suojelua toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa, johon hänet voitaisiin lähettää;.

Asiaan liittyvä menettely olisi siinä, että toimivaltainen viranomainen tarkistaa maahantulon yhteydessä onko turvapaikkahakemuksen vastaanottamisen edellytykset olemassa ja jos samanaikaisesti kysymys on siitä, etteivät hakemuksen vastaanottamisen ja lain 11 §:ssä tarkoitetut maahantulon edellytykset täyty ulkomaalaisen maahan pääsy evätään tai hänet käännytetään välittömästi rajanylityksen yhteydessä.

Niissä tilanteissa joissa ulkomaalaisen maahan pääsy evätään tai hänet käännytetään välittömästi rajanylityksen yhteydessä ulkomaalaiselle annetaan hänen ymmärtämällään kielellä tai hänen oletettavasti ymmärtämällään kielellä laadittu päätös, johon sisältyy valitusosoitus.

Hakijalla on oikeus valittaa, käännyttämistä tai maahan pääsyn eväämistä koskevasta päätöksestä. Valituskirjelmä toimitetaan Suomen edustustolle tai suoraan asian ratkaiseelle Suomen viranomaiselle. Suomen viranomaisen on annettava tarvittaessa käännösapua.

Tämän kautta vältytään myös niiltä ongelmilta, jotka liittyvät siihen Dublin-asetuksen tulkintaan, jonka mukaan se EU:n jäsenvaltio, jossa turvapaikanhakija ensimmäisenä hakee turvapaikkaa, on velvollinen käsittelemään hakemuksen, riippumatta siitäkään, mikä oli ollut se jäsenvaltio, johon turvapaikanhakija oli saapunut ensimmäisen kerran tullessaan Unionin alueelle.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...vaikka kuinka jankkaisimme luvuista, se ei kriisejä maailmalla ratkaise. Pikku hiljaa pitäisi jo alkaa keskittyä kansainvälisen tilanteen ratkaisuihin."

Komppaan täysillä! Juuri noin. Lähi-idän ja Afrikan ongelmat eivät helpotu oikeasti yhtään vaikka siirrettäisiin prosentti pari niiden asujaimistosta Suomeen tai ylipäätään Eurooppaan. Totta puhuen kansainvaellus loiskiehuntailmiöineen pahentaa jo nyt molempien ilmansuuntien ongelmia, hyödyttää ehkäpä Isilin lisäksi vain Putinin stalinistifasistisen valtakunnan kuolinkamppailun pitkittymistä ja vaarallistumista meille kaikille. Ei ihme, että itänaapurimme nimenomaan lietsoo rasismia ja ihmissalakuljetusta ym. rikollisuutta sen lisäksi että se rahoittaa ja toimeenpanee sitä ja on uhkaillut pitkään Suomeakin lisääntyvällä "terroristipotentiaalin" maahanohjauksella maamme alkuperäisten alueiden kautta Petsamossa ja Salla-Kuusamossa.

Pääministerimme näkee kotikontujensa turvallisuustilanteen heikentyneen niin paljon, ettei hän voikaan majoittaa hätääkärsiviä sotakuntoisia miehiä tai mahdollisesti muunlaisiakaan tulijoita taloonsa. Toivokaamme kuitenkin ensisijaisesti, että turvallisuustilanne paranee ratkaisevasti Lähi-Idän ja Afrikan vihakulttuurialueiden välittömämmässä läheisyydessä, missä toki on kaiken aikaa sielläkin myös ihmiselämälle ihan kelpo olosuhteita lämminsydämisyyden lisäksi.

Sipilän on ollut pakko ottaa lusikka käteen ja vähän vetää takaisin sinisilmäistä blondimainoksin tehostettua maailmansyleilykutsuaan, vaikka noloahan se on maabrändin kehityksen kannalta ettei lupauksia kyetä lunastamaan: Finnish Prime Minister's Charity Overpromised, Underdelivered? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211099-f...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ongelmat voidaan hoitaa maltilla ja tolkulla ja iteroinnilla myös silloin kun tarvitaan uusia lääkkeitä ja näkökulmia.

"Turvapaikanhakijoita epäillään 25 tapauksesta. Seitsemässä on uhrina ollut toinen turvapaikanhakija. Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita oli kaikkiaan noin 32 000. Vastaanottokeskuksiin on tehty 17 iskua, joista 4 polttopulloilla."

Valtaosa tupahakijoista tosin ehti olla maassa 2015 vain viimeisten kuukausien ajan. 7:ssä 25:stä raiskauksesta uhrina on siis ollut toinen tupahakija. Polttoiskuiksi tulkituista tapauksista ainakin pari kolme on myös tupa-asukkien omia tulentekoja/verhonleimahteluja. Pitäisikinkö katupartioiden sijaan perustaa tupapartioita? Vokkeihin niitä voisi viedäkin, toisin kuin koteihin joissa tietty raiskataan ja lyödään kaiken aikaa, niin kantasuomalaisten kuin maahanmuuttajienkin piireissä, joissa jälkimmäisissä läheisväkivallan riski on kolminkertainen kantaväestöön nähden. Kotoutus olisi hyvä aloittaa jo ennen kotiutus/turvapaikka-päätöksiä.

Ehkä kannattaisi myös iteroida turvapaikanhakijoiden etnisten, uskontokuntaisten ja seksuaalisten ryhmien sijoitusta. Poliisin mukaan yksikin huolestui, kun samassa huoneessa asuu sama uhkaaja jota hän oli lähtenyt pakoon kotimaastaan. Hetero- ja homoraiskauksienkin riskit voisi ehkä myös kartoittaa eri syistä suojelua tarvitsevia asutettaessa.

Joona Kero

Tuosta alkuperäisestä tekstistä pisti silmään tuo, että 2014 turvapaikan sai 40% hakijoista. Tuon vuoden luvuissa taisi olla mukana albaaneja ym. jotka tosiaan lennätettiin kotiin. 2015 tulleissa suurin osa oli Irakista ja Afganistanista. Niihin maihin ei ole tietääkseni lähtenyt yhtään lentoa koskaan takaisin. Noista maista tulleet saavat jäädä tänne toissijaisen suojelutarpeen pohjalta, vaikka eivät varsinaista turvapaikkaa saisikaan. Jossain vaiheessa sitten muutaman vuoden odottelun jälkeen saavat vaivihkaa oleskeluluvan pysyvästi.

Henkilökohtaisesti kannatan kaikkien ulosheittämistä, ikään, sukupuoleen ja lähtömaahan katsomatta. Ihan sama, vaikka rikkoisimme mitä sopimuksia. Niistä voi irtisanoutua. Eipä Unkarikaan ole saanut mitään sanktioita toimistaan. Tässä kohtaa on turha lässyttää inhimillisyydestäkään. Maailman väkiluku on kaksinkertaistunut 50 vuodessa ja Afrikan 5-kertaistunut. Auttamisen ongelma on sama, kuin rottien ruokkimisessa. Se on vain pakko lopettaa jossain vaiheessa.
Kansallinen itsekkyys siis edelle. Jos siis haluamme jatkaa länsimaista elämänmenoa. Se on koko ihmiskunnan etu. Länsimaat ovat ainoina vieneet maailmaa eteenpäin viimeiset pari tuhatta vuotta. Noiden lähtömaissa ovat vain melunneet torilla ja kaupanneet lampaita toisilleen.

Minulla on 2 tytärtä ja minua raivostuttaa ajatuskin, että he eivät koskaan voi pörrätä kaupungilla yhtä huolettomasti, kuin meidän sukupolvi. Minä olen vankkumaton tasa-arvon kannattaja ja myös naisilla pitää olla oikeus vaikka sammua puistoon, ilman, että heti on joku elukka niskaan kapuamassa. Tässä kohtaa joku taas kitisee, että kyllä suomalaisetkin.. höpö, höpö. Se ei vain kuulu, eikä ole koskaan kuulunutkaan täällä tapoihin. Täällä ei ole edes sotien aikoina sikailtu noin. Aina on yksittäisiä sairaita yksilöitä täälläkin, mutta noilla se on enemmänkin tyyliin, että tilaisuuden tullen kuka vain raiskaa, koska naisille ei anneta mitään arvoa.

Minua ihmetyttää, kun naiset ovat niitä suvaitsevaisimpia. Heidänhän tämä koko ongelma on. Miehet pärjäävät, jopa paremmin, jos tästä tulee islamilainen maa. Kunhan muistamme pyllistellä 5 kertaa päivässä Mekkaan päin, niin ei hätää. Eikä tarvitse enää kotitöitäkään tehdä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

En kyllä osaisi itse päätellä onko Teemu rasisti vai ei. Toivottavasti olet oikeassa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Näillä argumenteilla on vaikea arvioida, onko Selänne rasisti vai ei.

Turvapaikanhakijoiden on epäilty raiskanneen 25 kertaa vuoden aikana. Vuoden aikana Suomessa on raiskattu noin tuhat kertaa. Jos poistamme tuosta luvusta kaikki epäillyt turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset, Suomessa on edelleen raiskattu vuoden aikana noin tuhat kertaa.

Oletetaan, ettei Teemulla ole rasistisia motiiveja. Miksi hän takertuu näihin 25 tapaukseen? Näistä 25 tapauksesta kolmannes kohdistuu samaan joukkoon, jota Selänne asettui syyllistämään.

Toivon, ettei Selänne ole rasisti. Toivon, että Selänne on aidon huolissaan maamme naisten heikosta turvallisuudesta. Raiskaamiset Suomessa ei ole maahanmuuttokysymys.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Turvapaikanhakijoiden on epäilty raiskanneen 25 kertaa vuoden aikana."

Turvapaikanhakijoista valtaosa on ollut Suomessa vain osan vuotta. Samoin, turvapaikanhakijastatus on tilastoitu vasta marraskuusta 2015 lähtien. Tarkoittaa sitä, että vuositasolle muutettuna luku indikoi tukevasti korkeampaa lukua. 25 kertaa 2 kk aikana -> 150 vuositasolla. Tai päinvastoin, suomalaisten tekemiä raiskauksia on vuodessa noin 800, ts. keskimäärin 67 kuukaudessa. 2,5 miljoonaa ihmistä -> 67 tapausta, 30 000 ihmistä, 12,5 tapausta kuukaudessa.

"Vuoden aikana Suomessa on raiskattu noin tuhat kertaa. Jos poistamme tuosta luvusta kaikki epäillyt turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset, Suomessa on edelleen raiskattu vuoden aikana noin tuhat kertaa."

Jos poistamme luvusta ulkomaalaisten tekemät raiskaukset, luku pienenee runsaalla parillasadalla. Ulkomaalaisten tekemissä raiskauksissa muuten korostuvat samat kansallisuudet kuin mistä pääosa turvapaikanhakijoista tulee. Mutta sekin on kuulemma vain tilastoharha, jota nyt tosin ollaan validoimassa vähän isommalla otoksella.

Ja sitten se pakollinen disclamer loppuun. Ihan sama miten lukuja pyörittelee, se ei missään tapauksessa vedä yhtäsuuruusmerkkejä turvapaikanhakijan ja raiskaajan välille. Samoin, ihan miten tahansa lukuja kääntelee, ne joka tapauksessa osoittavat että valtaosa, piiiitkälti yli 90% turvapaikanhakijoista ei syyllisty seksuaalirikoksiin, tai rikoksiin ylipäätään. Siitä näkökulmasta minkäänlaiseen yleistämiseen ei ole tilastojen mukaan eväitä.

Mutta: yhtä lailla tilastot osoittavat koko ajan tukevammin sen, että joidenkin kansallisuuksien osalta meillä on keskimääräistä (tai valtaväestöön verrattuna) suurempi ongelma siinä, miten viesti naisen fyysisestä koskemattomuudesta menee perille.

Minun mielestäni kiertelyn asian tiimoilta voisi lopettaa, ja tehdä asialle jotain konkreettista. Se olisi niin suomalaisten naisten, yleisen yhteiskuntarauhan, kuin turvapaikanhakijoiden/ maahanmuuttajien hyvin käyttäytyvän enemmistön etu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sillä, kuinka pitkään turvapaikanhakijoita on ollut Suomessa ei lukuihin ole merkitystä. Suomessa raiskataan tuhat naista vuodessa, Selänne halusi nostaa esiin kaksikymmentäviisi tapausta.

Me tarvitsemme voimakkaan viestin, että seksuaalinen väkivalta ei ole hyväksyttyä. Viestin tulee olla samanlainen jokaiselle seksuaalirikolliselle.

Viesti ei tokikaan pure sellaisille henkilöille, joiden pyrkimyksenä on aiheuttaa häiriötä:

– Jotkut ovat tulleet Suomeen nimenomaan tekemään ongelmia. Poliittiset toimijat maksavat heille, jotta he mustamaalaisivat turvapaikanhakijoiden maineen ja mahdollisimman monet turvapaikanhakijat karkoitettaisiin.

http://yle.fi/uutiset/ahdistelija_pitaisi_palautta...

Ketkä ovat nämä poliittiset toimijat? Olisi mielenkiintoista kuulla hakijoiden käsitys asiasta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #31

"Sillä, kuinka pitkään turvapaikanhakijoita on ollut Suomessa ei lukuihin ole merkitystä".

Jos toinen luku kertoo vajaan neljännesvuoden tapahtumat ja toinen koko vuoden tapahtumat, ne eivät ole rinnastettavia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minusta tätä asiaa on pyöritelty jo liikaakin ja kaiken lisäksi Tomi Solakivi jo ehti oikaista noita pahimmin harhaanjohtavia lukujen rinnastuksia. Mutta pelkistettynä. Jos tulijamäärä joka vastaa suunnilleen 1 % Suomen miespuolisesta väestöstä saa lyhyessä ajassa aikaan selvästi yli 10 % lisäyksen raiskauksissa ja jos nämä lisäksi ovat uhrille tuntemattomien henkilöiden ulkotiloissa suorittamia raiskauksia, niin kyllä minä tällaista kehitystä erittäin huolestuttavana enkä hämmästele lainkaan, että niin tekevät useimmat muutkin. Tuollaisen kuittaaminen olankohautuksella on naiivia, vastuutonta tai molempia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

No kun tuo 25 ei pidä paikkaansa. Luku on ulkomaalaisten osalta 217 ja suomalaisten osalta 808 poliisin tietoon tulleista raiskausrikoksista vuonna 2015. Lappalainen varmaan kyllä poistaa tämänkin kommenttini.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Uskoisin, että suurin syy pakolaisaaltoon on pitkittynyt sotilaallinen kriisi sekä Afganistanissa, Irakissa ja Syyriassa. Mainiossa ulkolinjadokumentissa Euroopan siirtolaistulvasta haastateltiin useaa Eurooppaan pyrkivää ja lähes poikkeuksetta ihmiset kertoivat lähteneensä pakoon, koska kotimaan tilanteen rauhoittumisesta ei ollut toivoa.

Risto Laine

En ota kantaa lukuihin, mutta eri paikkakunnilla on tehty raiskauksia joka puolestaan eliminoi ajatusta, että tekjiä on saattanut tehdä enemmän kuin kerran.

Meillä on ensikesänä hyvinkin erilainen tilanne, kuin tänään. Ehkä huomattavasti enemmän murhetta.

Huolestuttavaa nähdä miten asiat ovat EU:ssa.

Toimituksen poiminnat