elinalappalainen

Avoin kirje päättäjille

Sinä, joka olet ollut tekemässä isompia ja pienempiä päätöksiä, tiedätkö millaisia poliittisia päätöksiä on tehty viimeisen 20 vuoden aikana? Osaisitko vastata muutamiin kysymyksiin talousluvuista? Vuositasolla päätöksiä tehdään kumminkin tuhansittain, joten isoja ja pieniä päätöksiä on siis vuosien varrella tehty paljon. Monelle meistä ne ovat kumminkin jääneet unholaan ellei jopa kokonaan huomiotta.

Erilaisia tilastoja, mittareita ja selvityksiä löytyy paljon. Silti puuttuu esimerkiksi tiedot ja kokonaisvaltaiset tilastot siitä, mikä on se iso kuva ja suunta, johon päätökset Suomea vievät. Juuri ja juuri tiedämme muutaman isoimman päätöksen viime vuosilta. Silloinkin, kun päätökset vaikuttavat vääriltä, on helppo vedota tämän hetken tilanteeseen ja väittää toimenpiteiden olevan välttämätömiä. Ehkä jopa lisätä perään, että ainahan päätökset voi muuttaa toiseen suuntaan, kun paremmat ajat koittaa.

Tarvitsisimme kuitenkin kattavan tilaston ja selvityksen - joka olisi kansalaistenkin nähtävillä - siitä millaisia päätöksiä on tehty esimerkiksi kuluneen 20 vuoden aikana. Lista valtion omistuksista, ostoista ja myynneistä, näiden hinnoista, verotuloista ennen ja jälkeen myynnin, niiden vaikutuksesta valtion talouteen. Listan yrityksille suunnatuista helpotuksista ja kiristyksistä sekä vastaavista muutoksista sosiaaliturvaan, eläkkeisiin, opintotukiin, sairaispäivärahoihin, lapsiperheetuuksiin, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Tilaston kokonaisveroasteen vaikutuksesta eri tuloluokkiin - ei vain ansioverotuksen suuruudesta.

Meillä kaikilla on varmasti huoli maan taloudesta ja tulevaisuudesta. Siksi pyydänkin, että sekä te, jotka politiikkaa seuraatte, että te jotka asioista päätätte, jokainen heittäisitte tähän linkkejä vähintään 20 vuoden ajalta tehdyistä päätöksistä, tilastoista, tutkimuksista, jotta saataisiin kattava kokonaiskuva. Yksin en sitä ehdi tekemään eikä minulla ole tutkimuslaitosta tai virkamieskoneistoa takana.

 


Yhteistyöterveisin

Elina Lappalainen
 

--

Alkuun pääsee näillä tiedoilla:

- Vuonna 2010 työnantajilta poistettiin kela-maksu ja vuonna 2014 alennettiin yritysten maksamaa yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksikköä. Nämä muutokset ovat molemmat maksaneet valtiolle lähes miljardi euroa joka vuosi.

- Nykyhallitus on esittänyt alentavansa yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua 1,72 prosenttiyksiköllä. Valtiolle tämä tietää noin 847 miljoonan euron menetystä vuositasolla

- Lista valtionyhtiöistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_valtionyhti%C3%B6ist%C3%A4

- Raportti valtionyhtiöiden veronkierrosta: http://www.finnwatch.org/images/pdf/Valtionyhtioidenveroraportit.pdf
- Uutinen samasta aiheesta: http://www.uusisuomi.fi/raha/109109-synkka-raportti-suomen-valtionyhtioi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Uskaltaudun liittämään tähän kirjoitukseni muutaman miljardin säästöstä.

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Sinä, Elina, tilasto/talous-ihmisenä saatat jopa ´päästä kärryille´, jos sinulla on aikaa lukea se.

Jos kysyttävää herää, enemmän kuin mielelläni vastaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Solidiumin sijoitusstrategia on epäselvä; Onko tarkoitus maksimaalinen tuotto, aluepolitiikka, puoluepolitiikka tai mahdollisesti: "ei strategiaa ollenkaan" ?

Miksi strategiset valtionyhtiöt Fortum ja Neste ovat pörssissä? Miksi niitä ei pidetty valtion osinkokoneina, vaan myytiin halvalla sijoittajille? Onko mahd. kyse kleptokratiasta?

Miksi valtio/kunnat huijattiin "yksityisen energiahankkeen" Fennovoiman pääomistajiksi?

Selvitettävää siis piisaa. Ainoa mikä on selvää on se, että valtion varallisuutta on hassattu miljardikaupalla joka suuntaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minun käsittääkseni kaikki valtionyhtiöt ovat käyttäneet lain porsaanreikiä verosuunnitteluissa ja veroparatiiseja varten.

Siksi Urpilainen teatraalisesti yritti moittia veroparatiisien käyttöä ja siinä kuitenkin epäonnistuen.

Valtion Eläkerahasto (VER) käyttää surutta yli 3 miljardia rahaa veroparatiiseihin. Varma ja Ilmarinen taas käyttävät x-summa miljardia rahaa sinnekin ja eivät kerro summia lainkaan.

Voimalehden artikkeliin:

http://uusi.voima.fi/artikkeli/2014/valtio-sijoitt...

"VERin valvonta ei kuitenkaan kuulu Urpilaisen tehtäviin. VER toimii valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinayksikön alla, ja kyseistä yksikköä johtaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok). Vapaavuori sanoo, että eläkeyhtiöiden ohjeistamisessa on tärkeää olla johdonmukainen, eli jos yksityisiltä eläkeyhtiöiltä vaatii jotain, VERille on esitettävä samat vaatimukset."

Otetaan myös esimerkki siitä, että kuinka Pekkarinen halusi saada kaikin keinoin lainsäädöksen lävitse syöttötariffeista. Sen hän saikin ja sai hyvät rahat, sekä Taalaritehtaassa pyörii tytär (jääviys) ja sitten Pekkarisen (jääviys) vävy, joku Taamer Fareed (jääviys) tyttärensä aviomiehenä on siellä johtajana. Tuulivoima ei ikinä ollut kannatettavaa, eikä aurinkovoimakaan.

Minä haluan saada Suomeen oikean perustuslaillisen tuomioistuimen tuomitsemaan nuo petolliset ministerit hyvävelijärjestelmineen. Suomessa on paljon korjattavaa ministerien petoksista sekä eräästä presidentistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joku väitti, jotta jos kaikki (kansalliset) maatalous- ja yritystuet poistettaisiin, vaje olisi kuitattu.

Onko tämä totta? Ei sen puoleen, minunkin yritystäni on tuettu...

Toimituksen poiminnat