elinalappalainen

Vanhempainvapaat - Pedonluku vai tasa-arvokysymys?

  • "Vihreät nuoret ja opiskelijat julkaisivat eilen oman perhepoliittisen kannanottonsa: "Kotihoidontuki on lakkautettava" ViNO perustelee kotihoidontuen lakkauttamista sillä verukkeella että "Nykyinen kotihoidontuki on järjestön mukaan tasa-arvon este ja köyhyysloukku, jolla ajetaan parhaassa työiässä olevat naiset jäämään vuosikausiksi kotiin."

 

Hallituksen perhepaketti kaatui. Onneksi, mutta vain toistaiseksi. Vaikka VM:n mukaan kotihoidontuen jakaminen toisi lisäkuluja 80 miljoonaa euroa (+ mahdolliset tilainvestoinnit), asiaa tullaan käsittelemään uudelleen jo vaalien jälkeen.

Myös vihreät nuoret ja opiskelijat julkaisivat eilen oman perhepoliittisen kannanottonsa: "Kotihoidontuki on lakkautettava"

ViNO perustelee kotihoidontuen lakkauttamista sillä verukkeella että "Nykyinen kotihoidontuki on järjestön mukaan tasa-arvon este ja köyhyysloukku, jolla ajetaan parhaassa työiässä olevat naiset jäämään vuosikausiksi kotiin." "Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii kotihoidontuen lakkauttamista ja sen korvaamista 6+6+6 -vanhempainvapaamallilla. Nykyinen kotihoidontuki on järjestön mukaan tasa-arvon este ja köyhyysloukku, jolla ajetaan parhaassa työiässä olevat naiset jäämään vuosikausiksi kotiin."

Samaan aikaan Vino kuitenkin ajaa perustuloa. Miten tämä nyt sitten eroaa siitä, että samat ihmiset jäisivät kotiin hoitamaan lapsia perustulon turvin? Kaiken lisäksi perustuloa saisi vielä sen kolmen ikävuoden jälkeenkin, johon tämän hetkinen kotihoidontuki loppuu. Vai tarkoittaako Vino - tasa-arvon nimissä - kieltää perustulon kotona lapsiaan hoitavilta?

Entä ajatellaanko myös lapsiperheiden köyhyyden ja perheiden välisen tasa-arvon paranevan kotihoidontuen lakkauttamisella? Vai onko sillä väliä? Jos ei, miksi sellainen tasa-arvo on vähemmän tärkeää?

Paljon olen tuota 666-malliakin pohtinut ja tutkinut. Tässä taloustilanteessa 666-mallin mukainen järjestelmä olisi paljon nykyistä kalliimpi. Onko siis järkeä lähteä ajamaan sitä, kun sen vaikutuksistakaan ei ole varmaa tietoa?

Esimerkiksi Tampereen yliopiston työelämän tutkija Asko Suikkinen mukaan 666-malli saattaisi jopa heikentää naisten työmarkkina-asemaa. “Suikkinen epäilee 6+6+6-mallin tasa-arvoa edistävää vaikutusta. "Periaatteessahan se ensivaikutelmaltaan näyttää, että näin saattaisi lyhyellä aikavälillä tapahtua, mutta mitä se pidemmällä aikavälillä on, että vaikuttaisiko se työnantajien rekrytointikäytäntöihin," Suikkinen sanoo. "Koska miehet eivät kuitenkaan jäisi kotiin, uudistus ei vaikuttaisi tasa-arvon kehittymiseen työelämässä, hän arvioi.”"

Ei voida myöskään ajatella, että yhteiskunnalla olisi jatkuvasti varaa lisätä menojaan. Olisikin oleellisempaa käsitellä ja pohtia perhepolitiikkaa nykyistä laajempana kokonaisuutena.

Opiskelijat ja pienituloiset/ tulottomat ei paljoa ansiosidonnaisten lisäyksistä hyödy. Onko edes oikein, että yhteiskunta maksaa samasta työstä (lasten kotihoito) eri summan rahaa? Onko se tasa-arvoa? Onko se ylipäätään oikeudenmukaista?

Esimerkiksi nuoret/ opiskelijaperheet jäävät alakynteen: ei ansiosidonnaisia, ei opintotuen asumislisää, ei välttämättä edes oikeutta 3 vuoden vanhempainvapaaseen/ hoitovapaaseen. Perheen perustaminen ja lasten saaminen pitäisi olla - tasa-arvon nimissä -ok, missä vaiheessa tahansa. 

Niin kotihoidontuen kiintiöinti, lakkauttaminen kuin vanhempainvapaan muuttaminen 666-mallin mukaiseksi hankaloittaisi monien elämää. Kun ihmiset ovat jo tehneet päätöksensä mihin kouluttautuvat, millaisen asuntolainan ottavat jne, on väärin muuttaa rakenteita niin että se asettaa jo tehdyt elämänvalinnat vääriksi, lisää lapsiperheiden köyhyyttä ja hankaloittaa tai tekee jopa mahdottomaksi lasten kotihoidon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Toivoisin, että vihreät nuoret ja opiskelijat myös osallistuisivat keskusteluun eivätkä vain heittäisi perustelematta ehdotuksia ilmoille.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Esim. sterilisaatiota varten ei saa edes yhtä sairaspäivää vaan pitää käyttää ns. omaa aikaa vaikka tämä säästää työnantajalle pitkän pennin. hieman offtopic mutta mainitsen kuitenkin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Toivoisin että keskustan edustajat ottavat kantaa siihen,miksi suomessa huostabisnestä tuetaan veronmaksajien rahoilla 1,4 miljardilla.Kun siellä toimiin teidänkin entisiä ja nykyisiä poliitikkoja,jopa itse bisneksessä.Kansanedustajanne joka ajaa SIJAISPERHEIDEN ETUJA,ja jonka edustama perhehoitoliitto on saanut RAY:nkin rahaa.

Kun SDP:n Huovinen kiiruhtaa LAKIIN sijaisperheille etuja,palkan korotuksia,lomittajia,tukihenkilöitä jne.Avittaen näin keskustan ajamaa asiaa,ulkopuolisten ,ei perheiden tukemisella.

Asiantuntijat ovat aikoja sitten laskeneet ja tutkineet,että lainmukaiset tukitoimet perheille,KOTIIN,tulevat murto-osalla hoidettua,ja ovat kaikille osapuolille hyödyllisempiä.Kuka estää ja MIKÄ,ajamasta perheiden hyvää??
Tällaiset pennit mistä nyt on kyse,eivät ole tuon bisneksen rinnalla mitään.

Kun sekin tiedetään,että perheiden tukitoimia,LAINMUKAISIA,ei joka kunnasta tai kaupungista edes saa(lapset huostataan,jopa vastentahtoiseen huostaan!!)1990 aloitettu alasajo mm.kodinhoitajien suhteen,hallituksen tahtotilasta johtuen,sitä on jatkettu näihin päiviin.

Kun nyt on tilalle otettu ns.varhaisen puuttumisen malli(tulokset eivät imartele,kuten muistamme) Ovat ainoastaan lasten huostaanotot ja perheiden hajoittamiset lisääntyneet.Ongelmat laittomissa ja väärin perustein tehdyissä huostaanotoissa,ovat yhä avoinna ja vailla tutkimista.SDP:n Guzeninan 2006 ehdottama selvitystyö evättiin..korkeimmilta tahoilta.

Huostakertoimen 2008 purulla,nyt 2015 yritetään siis jotakin paikata??Epäilen,sillä ei korjata jo aiheutettuja ,jopa lasten itsemurhia ja perheiden traumoja,työpaikan menetyksiä,mielenterveyden ongelmia,leimattujen ihmisten häpeää.Huostakerroin on valtion ainoa tuki kunnille ns.lastensuojeluun,eli toisinsanoen, ovat huostafirmat satoinen toimijoineen,ottaneet perheiltä OIKEUDEN SAADA TUKEA,joka on kirjattu jo lakiin ja YK:n lastenoikeuksiin,unohtamatta perheiden oikeutta suojaan,ja ihmisoikeuksiin.

MIKÄ ON TÄMÄ HUOSTAKULTTUURI,josta ei uskalleta ,eikä saa puhua?

Toimituksen poiminnat