elinalappalainen

Päivähoito-oikeuden rajaaminen toteutumassa

Täältä arjen pyörteistä, unettomien öiden seasta ja joulukiireiden alta huikkaan vain suuren  ärtymykseni. (Näitä tosin riitäisi roppakaupalla, ammattimielenpahoittaja kun olen.) Suurin ärtymys koskee subjektiivista päivähoito-oikeutta ja sen rajoittamista. Ai kukkakeppi, kun ottaa aivoon. Kiistelty esitys subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta näyttää toteutuvan.

"Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) kertoo valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) sitoutuneen siihen, että lakiesitys annetaan tammikuun alussa.

Sasin mukaan ensi vuoden budjetissa koulutusmenoista jouduttiin nyt leikkaamaan 6 miljoonaa euroa, koska hallituksen päivähoitolakiesitystä ei ehditty vielä antaa. Päivähoitomenoista oli tarkoitus säästää tuo 6 miljoonaa.

– Ministeri Rinteen kanssa sovittu, että tämä on tekninen järjestely. Hän on sitoutunut siihen, että päivähoito-oikeutta rajoittava lakiesitys annetaan tammikuun alussa, jolloin tämä voidaan ottaa huomioon seuraavassa lisäbudjetissa tammi-helmikuussa, jolloin tuo raha koulutukseen palautetaan ja se tulee säästönä näihin päivähoitojärjestelyihin, sanoo Sasi."

(c) MTV


Olen kirjoittanut aiheesta pidemmän blogitekstin jo pari vuotta sitten. Olen koittanut pitää meteliä niin omassa puolueessa kuin puolueen nuorisojärjestössä (jossa lopulta tänä syksynä kuukausi sitten sain puhuttua yli puolet liittokokous väestä kannalleni). Minusta tässä mennään vikasuuntaan monessakin kohtaa. 

Monet näkevät tämänkin asian niin mustavalkoisena ja yksioikoisena. Kommentit heijastavat lähinnä tietämättömyyttä, kokemuksen puutetta ja yksinkertaistettua todellisuudesta irrallaan olevaa ideologiaa. Jaksanpa siis taas avautua tästä aiheesta.

Millä tavalla mielestänne subjetiivista päivähoitoa tulisi rajoittaa? Pitääkö äidillä, isällä, hoitoon menevällä lapsella tai kotona olevalla lapsella olla lääkärin diagnoosi esim. masennus, vakava vamma, jne, jotta on oikeutettu nykylain säädännön oikeuttamaan subjektiiviseen päivähoitoon? Vai mikä tämän parantavan poisto-/leikkausidean taustalla on? Minä kun en ymmärrä. En sitten millään.

Lisättäköön vielä, että mikäli (subjetiivisen) päivähoidon saamiseksi jatkossa vaaditaan lisää lappujen täyttämistä ja selvittelyä, tämä todellakin heikentää ennestään niiden perheiden asemaa jotka apua tarvitsevat. Apua tarvitseva perhe on monesti aikamoisen paperisodan ja byrokratian myllerryksessä muutenkin. On väärin, että niitä vähäisiä voimavaroja pitäisi käyttää selvittelyihin.

 Kyllä minäkin ajattelen, että lähtökohtaisesti jokaisen lapsen paikka olisi vanhempien luona, rakastavien ja huolehtivien, jaksavien vanhempien luona. Kenellekään ei pitäisi olla yllätys, että kaikkien lasten kotona tilanne ei ole samanlainen. Kyllä.

Meteliä, meteliä. Nyt pitäisi rumpujen päristä. Niiden pitäisi päristä matalan kynnyksen, ennaltaehkäisevän perhetyön ja vähemmän byrokratian puolesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olet oikealla asialla. On perheitä, joissa lapset sosiaaliviranomaisten päätöksellä määrätään pakolliseen päivähoitoon, jotta pääsevät normaalin vuorovaikutuksen piiriin. Aina parempi vapaaehtoisesti.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Monien lasten mielestä päiväkodissa on kivaa ja siellä oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja. Todella väärin rajoittaa lasten oikeuksia vanhempien tilanteen perusteella.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Erinomaisen oikein.

Ilmeisesti ja aivan selvästi on taas esillä epäkohta, joka korjaantuu sitten oikeudenmukaisesti, kun vaalien jälkeen keskustapuolueen Juha Sipilästä tulee pääministeri. Hän oikein valittuine hallituksineen korjaa ne typeryydet, joita nykyinen ja sitä edeltänyt hallitus ovat tehneet oikein roppakaupalla.

Sipilän johdolla palataan Kiviniemen ja Vanhasen hallitusten kultaisiin aikoihin. Muistattehan ne kultaiset ajat ja vuodet.

Jouko Silvennoinen

Mitä lisäpaperin pyöritystä siihen muka tarvitaan jos tuo laki kumotaan päinvastoin, ei voi olla oikein että silmäterät viedään hoitoon kun vanhemmat on kotona. Nyt on kaikkien osallistuttava näihin säästötalkoisiin, jopa uuden hallituksen olipa Sipilä sitten pääministeri tai mielummin ei.On myös purettava tukiais viidakko,niin tuuli suuryritysten jotka tekee ns.verokikkailua avustaminen (kaikenlaiset investointi, tutkimus oppisopimus aikuiskoulutus ym.)niin ja johan Pekkarinen on taalerintehtaan kanssa sorvaamassa bio tukiaisiakin.miten on Elina onko kantaa näihin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tässäkin kannattaisi luottaa päätöksenteon hajautukseen. Tavallisesti vanhemmat itse osaavat päättää, vievätkö lapsensa poikkeustilanteessa hoitoon. Useimmat kai jopa valitsevat sen, että lapsi on mahdollisuuksien mukaan kotona. Mutta voipa olla sekin tilanne, että lapsi kannattaa silti viedä hoitoon, koska hän itse pitää siellä olemisesta.

Se, että joku valitsee väärin (tai oikeassaolijoiden mielestä väärin) ei pitäisi olla peruste koko asian hylkäämiselle.

Sama pätee myös esimerkiksi vanhempainvapaisiin. Keskimäärin ottaen perheet kyllä osaavat itse valita itselleen parhaan vaihtoehdon. Toiset joutuvat ottamaan taloudelliset tosiasiat huomioon enemmän kuin toiset. Matemaattisesti määriteltävää oikeaa vastausta ei ole.

Aina pitäisi ottaa huomioon myös, onko säästö jossain jopa suurempi (viivästetty) kulu toisaalla.

Huomasin, että et itse lähde ehdokkaaksi. Ymmärrettävää, joskus pitää hengähtääkin ja muutenkin olisitte Mika Lintilän kanssa syöneet toistenne ääniä.

Toimituksen poiminnat