elinalappalainen

Heikoin lenkki

Sanotaan, että ketju on juurikin niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Sanotaan, että yhteiskunnan hyvyyden määrittää se, kuinka se kohtelee heikoimmassa asemassa olevia. Vanhemmuudesta voisi sanoa ihan samalla tavalla. Vanhemmuutta ei määritä onnistuneet synttärijuhlat, materia, lomamatkat tai kauniit perhepotretit. Vanhemmuus testataan silloin, kun olet valvonut aamuviiteen kiukuttelevan lapsen kanssa, nälkä polttelee vatsanpohjassa ja tiedät että sinua odottaa pitkä päivä yksin vilkkaiden lasten kanssa.

Armeijassa opetetaan, että taistelijan on kyettävä kahden viikon yhtä mittaiseen taisteluun, joka sisältää jopa 72 tuntia yhtämittaista valvomista. Kukaan ei opeta tuleville vanhemmille, että heiltä vaaditaan yli 18 vuoden yhtä mittaista taistelua ja vuosien ajan jatkuvaa unenpuutetta, jonka aikana heidän on kyettävä olemaan  empaattisia. Sen sijaan sotilaan vaatimuslistalta puuttuu empaattisuus, joka jo sillä muutaman vuorokauden valvomisella ja parin viikon taistelujaksolla on lähes mahdoton ominaisuus. Väitän, että lähes mahdoton se empaattisuuvaatimus on väsyneille vanhemmillekin.

Katri Manninen kirjoitti tärkeän puheenvuoron vanhempien (tai no äitien) uupumisesta ja siitä kuinka yleisiä loppujen lopuksi onkaan mustat ajatukset, joita vanhemmuuden syövereissä väsyneenä ja uupuneena kohtaa. Hienoa, että tästäkin puhutaan ja nyt vielä näin laajasti.

Mutta voi elämän kevät tätä jeesustelun ja ymmärtämisen määrää, joka Katrin tekstistä syntyi. Vielä enemmän ärsytti toinen Katrin teksti: "Haluatko estää perhesurmia tapahtumasta?" Miksi kaikki pitää ulkoistaa? Miksi syy pitää vierittää muiden niskaan? Miten voi edes väittää tietävänsä miksi joku päätyy tuollaiseen tekoon? Miksi lähteä spekuloimaan yksittäisellä tapahtumalla, joista meillä ei loppupeleissä ole mitään tietoa?

Ärsyttää, että meidän "ulkopuolisten" täytyy ruotia tällaisia ja olla tietävinään ja ymmärtävinään. Mutta ehkä se on se sisäsyntyinen tarve selittää itselleen tapahtumia, jotka koskettavat ja jotka kaikessa kauheudessaan ovat kertakaikkisen käsittämättömiä ja surullisia. Ehkä pohtiminen ja ruotimen on inhimmillistä? Ehkä se tekee meistä ihmisiä - empaattisia ihmisiä?

Katri väittää, että jos ajattelemme äidin olleen kontrolloiva ja mustasukkainen narsisti, meidän ei tarvitsisi huolehtia omasta tai lähipiirin äitien (entäs isät?) jaksamisesta ja mielenterveydestä. "Case closed." Minusta siinä ei ole mitään helpottavaa, jos ajattelee äidin olleen narsisti. Ei kerta kaikkisesti mitään helpottavaa. Pikemminkin päinvastoin. Ahdistaa ihan pirusti.

Tarvitseeko meidän auttaa lähimmäistä ja kehittää yhteiskunnan turvaverkkoa? Tarvitsee. Tarvitseeko meidän ymmärtää lasten surmaajaa? Ei. Etenkinkään, kun emme tiedä emmekä koskaan saa tietää mitä toisen päässä on liikkunut. Ei meidän tarvitse leikkiä besserwissereitä.

Olen myös erimieltä Katrin kanssa siitä, onko jokainen meistä vanhemmista potentiaalinen lapsensurmaaja uupuneena, univelkaisena ja/tai (synnytyksen jälkeisessä) masennuksessa rämpivänä. Mustat ajatukset ovat yleisiä ja univelka, uupumus ja masennus ovat oikeasti vakavasti otettaviaja ilman murha-aikeitakin vaikuttavat koko perheenhyvinvointiin ja lasten kehitykseen ja kasvuun (kuten myös narsismi ja muut vanhempien persoonallisuushäiriöt).

Mielestäni eräs psykiatri sanoi masentuneelle tuttavalleni varsin fiksusti. Masentunut ja uupunut äiti kertoi omista mustista ajatuksistaan ja mielikuvistaan, jotka olivat tulleet hänen mieleen hyvinkin elävinä lasten kanssa touhutessa. Psykiatri kumminkin totesi äidin toimineen esimerkillisen hienosti jättäessään lapsensa niille sijoilleen ja lähtiessään itse itkemään ja rauhoittumaan eri paikkaan. 

Kuulemma tuo mielikuva on se, joka erottaa niistä, jotka todella päätyvät tekemään jotain kamalaa. Tuo hetkellinen ajatus on se, joka tarvitaan siihen, että ehtii myös tajuamaan ettei niin pidä tehdä. Ne, joilta mielikuva puuttuu välistä, toimivat ennen kuin ehtivät miettiä mitä tekevät.

Niin. On siis hyvä tietää ja muistaa, että meiltä vanhemmilta vaaditaan yli 18 vuoden taisteluvalmiutta ja on kestettävä vuosien ajan jatkuvaa unenpuutetta, jonka aikana niin järki ja empatiakyky on koetuksella. Vanhempi voi murtua, olla se heikoin lenkki. Vanhemmuus testataan silloin, kun olet valvonut aamuviiteen kiukuttelevan lapsen kanssa, nälkä polttelee vatsanpohjassa ja tiedät että sinua odottaa pitkä päivä yksin vilkkaiden lasten kanssa. Vanhemmuus testataan silloin, kun se musta ajatus tulee mieleen.

Toimitko vai käännytkö pois?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Onko kyse samasta Katri Mannisesta joka salattuja elämiä,kotikatua ynm.tuubaa suoltaa?Eli yksi turha julkkis sarjasamme"olin ennen koulukiusaaja,anteeksi ja nyt olen parantunut ja häpeäni on poistunut..."

Elän silti reaalimaailmassa,joo.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu
Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Tarvitseeko meidän auttaa lähimmäistä ja kehittää yhteiskunnan turvaverkkoa? Tarvitsee"

Eli tarkoittaako tämä keskustan "turvaverkko"huostafirmojen avittamista ja sijaisperheiden liiton tukemista RAY:n rahoilla,kuten 700 000 euroa joka on sijareiden tukeen annettu.Siis EI perheiden,vaan vieraiden ihmisten jotka saavat palkan,kaiken tuen,lomille lomittajat,asunnot jne.jne.joita EI köyhille perheille anneta.400 perhettä vailla asuntoa ja sijareille RAKENNETAAN UUSIA asuntoja es.SOS-lapsikylät.

Mitä keskusta tuumaa huostabisneksestä,joka on satojen miljoonien busines,on muuten P.Väyrynenkin omistajana,tuottavine firmoineen.

Mitä sanot siihen että sosiaaliviranomaiset antavat pakkoapua perheille jotka eivät ole edes "puuttumisien" tarpeessa?Mitä sanot keskustan lapsiasiavaltuutetun erosta,hän kun lähti nostelemaan kun ei aika eikä tahto riittänyt hoitamaan lasten ja perheiden asioita.Sadoittain valituksia laittomista huostista makaa aluehallaintavirastonkin pöydillä,vuosikausia.

Mitä tuumaat es.poliisien virkaavusta,jolloin pienet lapset haetaan väkisin kotoaan laitokseen,tahi sijoitettavaksi ties minne.Suomella on ulkomaillakin huostabisnestä ja paikkoja joihin" hankalien" vanhempien lapset kiikutetaan..

Mikä on ylipäätään asiantuntemuksesi Suomen lastensuojelun tilasta,vai onko sitä?

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Aikoinaan sijaisisänä toimineena kerron sinulle ystävä rakas, että mielessä ei todellakaan ollut bisnes. Ja niillä rahoilla, joita siitä hommasta maksetaan ei todellakaan tehdä bisnestä. Sama lapsi, joka meille sijoitettiin, asuu edelleen ex-puolisoni luona. Ikä 20v. Ei tehdä bisnestä. Kirjoituksesi oli loukkaava.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuvaton kommentoija,miksi loukkaannut?Eihän syyttä suotta.Tosiasioille ei kuitenkaan voi yhtään mitään.Sama kenen puolesta kirjoittelet.Huostabisnes on todellisuutta ja tunnustettu tosiasia.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #9

Yleistyksesi takia. On olemassa ihmisiä, joiden sydämessä on lapsen kokoinen (tai lasten) aukko. Sinun mielestäsi työstä ei saisi saada palkkaa.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #9

Ja kuvasta: en tiedä, miksi se ei naamakirjasta siirry tänne. Sieltä löytyy, voit käydä katsomassa.

Käyttäjän TimoLaes kuva
Timo Laes

Aika monimutkainen mielipideketju, jos lähtee kommentoimaan Elinaa, joka on kommentoinut Katria, joka on kommentoinut Rautavaaran tapahtumaa. Kukaan ei varsinaisesti tiedä mitään. Enintään voi esittää omia ajatuksiaan ja omia kokemuksiaan vanhempana elämisestä ja tilanteista, joissa on tuohon tapahtumaan liittyviä elementtejä. Hedelmällisintä kai olisi, jos tuon tapahtuman herättäminä miettisimme, mitä tulevaisuudessa meissä ja yhteiskunnassa yleensä pitäisi tapahtua. Voimmeko reagoida toisen hätään vaikka asianomainen ei apua pyytäisikään? Kulttuurissamme asuva "hienotunteisuus" on eräs tekijä, joka estää meitä näkemään toisten tilanteita. Tunnistan tuon itsessänikin. Voisiko monen haikailema yhteisöllisyys sittenkin vähitellen uida tapoihimme olla ja elää tässä maailmassa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ihmeteltävää on, jotta kaikille ei näytä olevan selvää se, että psyykkisesti terve ihminen ei surmaa lapsiaan.
Laajennetun itsemurhan takana on usien psykoottinen masennus. Tällainen henkilö on syyntakeeton.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Tosi on, lisäksi tällainen ´psykottisesti masentunut´ ihminen kokee lapset "loppusuoralla" ainoastaan raskaana taakkana ja s y y l l i s e n ä siihen kun he ovat pilanneet surmaajan omann elämän, heistä on lopulta hankkiuduttava eroon, se on tavallaan surmaajan kosto hänen hyvin mustalla, yksisilmäisen itsekkäällä ja sairaalla logiikalla ajateltuna. Jokainen ns. terve ymmärtää etteivät lapset ole syyllisiä yhtään mihinkään.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kyllä se on suomessa harjoitettava lastensuojelu ja perhepolitiikka joka on täysin väärillä raiteilla.Siellä on kaikenmaailman psykopuheita suoltavat kirjanoppineet toteuttamassa itseään ja korkekouluopiskelujaan hukkaan heittäneitä katkeria naisia tekemässä itselleen ja toisilleen duunia.Kaiken kukkuraksi on psykiatrinenkin puoli valjastettu huostabisneksen kautta samaan syssyyn.Ulkolaiset firmat ovat ostaneet laitoksia joissa tarjotaan psykiatrista "hoitoa" 100 000 euron hintaan,per lapsi vuositaksa.

Ei puhuta niistä lapsista mitään jotka huostan takia ovat ajautuneet itsemurhaan,eikä siis näistä lapsista jotka laittomasti ovat ulkoistettuina.Ei perheistä joiden elämä on muuttunut hel..viranomaisten "varhaisen puuttumisen "takia.Ei siitä kuinka yksinhuoltajat ja heidän lapsensa ovat "tarkkailun"ja seurannan kohteina,ilman pyytämättä.

Perheiden osa jossa vanhemmat eivät ole enää vanhempia vaan kommunistisen valtion mukaan omien lastensa huoltajia.Perheet eivät enää nauti perhesuojaa,eikä perheillä ole mitään oikeuksia ITSE päättää mitä tarvitsevat ja milloin.Veronmaksajien kustantama palvelu on tullut viranomaisvallaksi,eli viranomaiset päättävät mitä kukin tarvitsee ja milloin.Perheet ovat valtion omaisuutta.Harva pystyy enää täyttämään kirjan oppien mukaista täydellistä vanhemman kuvaa,kaaviota.

Suomessa perheet EIVÄT mene es.sossuun hakemaan heille LAINMUKAANKAAN KUULUVIA TUKIAAN,KOSKA PELKÄÄVÄT HUOSTAANOTTOJA.Sosiaaliviranomaiset ovatkin saaneet vallan,joka ihmetyttää jo asiantuntijoitakin.Maahanmuuttajien keskuudessa ovat sossut myös pelättyjä,huostaaminen kummittelee sielläkin ihmisten mielissä.Tutkimus jossa kysyttiin mitä maahanmuuttajat käsittävät Suomen lastensuojelulla oli vastaus se,että lapset viedään vanhemmiltaan,eli huostataan,ulkoistetaan.

Perheiden tukia ei joka kunnassa edes saa,ei lainmukaisiakaan.Sairaille lapsille tarjotaan huostaanottoa,kun ei hoitoa haluta antaa.Lapsia viedään myös köyhyyden vuoksi joka on vastoin lakia sekin.es.Yksinhuoltaja äidiltä joka hakee toimeentulotukea harrastukseen lapselleen,onkin huostaanottohakemus se jonka viranomainen tekee hallinto-oikeuteen.

Mikä on salaisuus ja piiloteltavaa ,salattavaa jotta lastensuojelusta ei saa Suomessa julkisesti puhua ,eivätkä VARSINKAAN sen kohteina olevat,tai olleet paina mitään kun vaikuttavuutta tai tuloksia arvioidaan.Traumatisoituminen sossujen toimien jäljiltä EI vieläkään Suomessa kuulu ilmaiseen "jälkihoitoon"vanhemmille ,eikä lapsille,sukulaisille.Salassapito ei tarkoita sitä,että lastensuojelusta ei saa puhua.

Lastensuojelusta nimenomaan pitää puhua ja nostaa keskustelu.Ja nimenomaan niin että NE joita se koskee otetaan keskiöön.Ei poliitikkoja ja näitä joiden intresseissä on huostabisnekset ynm.oheistoiminta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Perhehoitoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja (kesk) Aila Paloniemi. Niin, oma lehmä ojassa ja mitä kaikkea löytyykään vuosikymmenien ajalta näistä sijais ynm.perheistä.

Jokainen valveutunut ihminen tietää jo missä Suomessa mennään.Huostabisnestä ei kiellä enää kukaan muu ,kuin he, joiden oma etu olisi vaarassa kun se tunkio käännetään.Valvontahan ontuu tai sitä ei ole ollenkaan.

Siellä löytyy mielenkiintoisia yhteyksiä ja toimijoita koko paletin takaa.Vähemmän mielenkiintoisia siinä suhteessa,että kuinka korkealla onkaan hyötyvät tahot,joiden pelossa ei uskalleta avata koko pakettia.Joutuu pian linnaan,häkki heilahtaa mielipiteistäkin.

Viime vaalien alla poistettiin kaikki lastensuojelua koskevat kirjoitukset.Myöskään tv:ssä ei niitä esitetty,perheen ja nuoren omia kokemuksia.Ei tahti näytä muuttuneen sillä alalla edelleenkään.Aina vaan lapsia raijataan kotoaan,eikä selvitystä laittomasti huostattujen osalta näy.Guzenina joka sitä yritti saada aikaan,korkeamman tahon vastustus olikin suuri,ei ole siis näkynyt..Yleisesti ei saisi näiden, jotka häärivät tässä satojen miljoonien eurojen puuhastelussa,nimiä tai yhteyksiä mainita.

Miksi ei?Mitä salattavaa tässä oikeastaan onkaan,moni Suomalainen ei edes tiedä mihin verorahoja käytetään.Lastensuojelusta kuvitellaan ja annetaan julkisuuskuva perheistä juoppoina,väkivaltaisina jne.Kuka pelkää tämän kuvan rikkoutumista ja sitä että perheiden omat kokemukset tulevat päivänvaloon?Keiden intresseissä onkaan salakähmäisyys ja perheiden leimaaminen..

Toimituksen poiminnat