elinalappalainen

Kansallispuku - uusi musta vai naurettava jäänne?

 

Turun puoluekokous ja lippumarssi. Naimissa olevana, mutta silti nauha-päisenä keskellä. 
Perjantaina sain kantaa nuorten piirin pj:nä nuorten lippua, sunnuntaina kannoin ukkopiirin vpj:nä piirin lippua.

 

Voisi ajatella, että jo pitkään puolueen toiminnassa mukana olleena olisin pitänyt kansallispukua useita kertoja. Tämä oli kuitenkin elämäni ensimmäinen kerta. En ole varma, mutta muistelisin vielä joskus alle (ja ehkä päällekin) kaksikymppisenä ajatelleeni etten halua pukeutua itse kansallispukuun. Että se olisi jotenkin alentava kaikkine röyheilöineen, mekkoineen ja hattuineen. Niistä mummokengistä nyt puhumattakaan.

Viime vuosina olen kumminkin kateellisena katsonut puoluekokouksen lippumarssia ja ylpeänä kansallispukuaan kantavia ihmisiä. Itse asiassa, mielestäni moni näyttää kansallispuvussa jopa todella kauniilta. Vanhemmatkin ihmiset. Ja ne nuoret poijjaat varsinkin. Ei ole häpeä pukeutua kansallispukuun. Päin vastoin. Se tuntui hyvältä. Ja tuntui, että näytti hyvältä. Ja samaa sanoivat muutkin. 

Puolueen fb-sivulla on albumissa valtavasti kuvia kansallispukuisista naisista, kaiken ikäisistä. Jopa Yle uutisoi ison kuvaläjän kera että "Kansallispuku on uusi musta". Myös toimittaja oli huomannut, että todella monet nuoretkin olivat pukeutuneet kansallispukuun ja se tuntui ja näytti monen mielestä hyvältä. Minusta on kumminkin harmi, että niin paikan päällä kuin kuvissa kansallispukuisten naisten välissä pilkistelee mustiin pukuhin piiloutuneita miehiä. Ja kun miehiltä kysyy, miksei ole kansallispuku päällä, on muutaman vastaus ollut: "ei sitä nyt pelleileen aleta". Asenteissa on siis kyllä vielä parantamisen varaa. Kansallispukuinen mieskin on tyylikäs ja näyttävä.

 

Kuva täältä.Kuva täältä. Lippua kantaa Yle Puheen Husu, joka kirjoitti Sipilästä maalaisjunttina US:n blogissa.

Minkälaisia perinteitä voi viedä eteen päin ja mitä ne kertovat seuraaville sukupolville? Voiko olla yhtä aikaa moderni, mutta perinteitä kunnioittava? Voiko nykyaikainen tasa-arvoa ja sukupuolisensitiivisyyttä kannattava ihminen pukeutua vuosikymmeniä vanhaan pukuun, jossa pää kuuluu peittää ja jonka pitämiseen kuuluu paljon sääntöjä ja etikettejä, joita tulisi noudattaa? Ja erääseen minulle suunnattuun twitter-kommenttiin littyen: Voiko Euroopan Unioniin kuuluvana, eroamista kannattamattomana, pitävä henkilö pukeutua Suomen kansallispukuun?

Minulle kansallispuku on ennen kaikkea vaate. Se on vaate, joka kertoo historiasta, ei niinkään kantajastaan. Se kertoo siitä, mitä on joskus ollut ja miten tähän päivään on tultu. Aika on ollut erilaista, niin yhteiskuntaluokkien kuin sukupuolten välillä. Se kertoo myös ajasta johon kansalliset puolueemme ovat syntyneet, kukin omalle paikalleen vastaamaan ihmisten tarpeita. Se kertoo juhlaperinteistä, se kertoo rohkeudesta uudistua.

Jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä, mutta kuulun siihen joukkoon, jonka mielestä kansallispuvun pitämiseen liittyy aivan liikaa etikettejä ja sääntöjä. Puvun pitäminen pitäisi olla jokaiselle mukava asia, mikä tarkoittaa sitä, että kukin saisi muokata puvun itsensä näköiseksi. Jos ei halua laittaa niitä virallisia tanhukenkiä, niin sitten laittaa jotain joka itsestä sointuu asuun paremmin. Jos ei halua pitää päässään aikuisille tarkoitettua päähinettä vaan nauhaa, niin sitten pitää nauhaa. Jos ei halua hartiahuivia, mutta pitää jonkun maakunnan tai pitäjän asusta ilman sitä, niin sitten ptää siitä sellaisenaan.

Tai jos ei pidä miesten kansallispuvun sukkahousuosioista, niin pitää sitten suoria housuja. Meillä on vapaus valita ja niin sen tulisi ollakin. Monissa muissa maissa kansallispukua pidetään paljon enemmän kuin meillä Suomessa. Ja niissä maissa, ihmiset myös muokkaavat asuaan itsensä näköiseksi. Miksemme voisi tehdä samoin? Ei kansallisukua alunperinkään pidetty joidenkin sääntöjen mukaan, vaan siihen yhdisteltiin erilaisia osia, siten kuin puolisoa miellytti tai kukkaron nyörit antoivat myöten.

Ja miksi kansallispuvun pitäminen olisi ristiriidassa nykyaikaisen tasa-arvon kanssa? Tai sukupuolisensitiivisyyden? Sukkahousuja miehillä, rohkeutta pukeutua johonkin muuhun kuin muotivaatteisiin. Miksi EU:n rauhanprojektin kanssa? Kunnioittaa muita, historiaa ja heidän erilaisia tapojaan? Mitä opetan lapsille? Sen, että kansallispuvussa ei ole mitään hävettävää, senkin pitämistä voi kokeilla ja päättää itse. Ja sen, ettei sen pitäminen poissulje millään tavalla tässä ajassa elämistä ja eteen päin pyrkimistä.

 

Esittelin monituhatpäiselle puoluekokoukselle aloitevaliokunnan 260 aloitteen päätösesitykset valiokunnan vpj:nä.
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kansallispuku on ihan kiva mutta aika hintava vaate. Ehkä Keskusta on varakkaiden puolue?
Aika omituiselta vaikuttaa jos on tällainen pukupakko ja erikseen ukkopiirejäkin?!?

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Ei ole keskusta varakkaiden puolue ja aika harvalla on oma kansallispuku. :) Monella on joltakulta lainassa tai vuokrattuna, halvimmillaan taitaa viikonlopuksi saada vuokrapuvun 30 eurolla. Jollei ole jollain antaa ilmaiseksi lainaan. Minäkin haaveilen omasta, jos joskus löytyisi edullinen vaikka huutonetistä ja saisi oman hääpuvun myytyä.

Eikä meillä ole pukupakkoa. :) Moni osallistui lippumarssiin myös ihan tavallisissa vaatteissa - niin miehet, naiset, nuoret kuin vanhemmatkin. Lippuairueeseen toki moni haluaa laittaa puvun. Ja se on se mikä minusta on hienoa - se aito ihmisestä itsestään lähtevä palava halu.

Ja meillä on siis Keskustan puolueen piirit, Keskustanaisten piirit ja Keskustanuorten piirit. Tiedän kyllä, että osa ei tykkää kun puolueen piiriä kutsuu ukkopiiriksi, mutta minusta se tekee selvemmäksi sen etten puhu esim. vain nuorten piiristä. Puolueen piirissä meillä on tosiaan kaikki sukupuolet edustettuna ja ikähaarukka 15-vuodesta reilusti yli eläkeikäiseen. Ja kaikki toimii yhteen. :) Nuorilla on ollut puolueen piirissä niin omia kunnanvaltuutettuja, maakunnan luottamustoimissa mukana olevia, kansanedustajia, eurovaaliehdokkaita, piirin varapuheenjohtajia, jne.

(Ps. Jos puolueen piirejä ei saa edes leikillä kutsua ukkopiireiksi, saako tasa-arvon nimissä naisjärjestöt lakkauttaa vai tulisiko perustaa vielä yhdet järjestöt piireineen lisää miehille?)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kai niitä piirejä saa kutsua miten lystää, ulkopuolinen ei vaan välttämättä tiedä mitä tarkoitetaan.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen Vastaus kommenttiin #5

...mutta mitä mieltä, sinä, olet esittämästäni viimeisestä kysymyksestä nais- ja miesjärjestöjen osalta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Jos osaanottajat pitävät niitä tarpeellisina niin se on heidän asiansa. Osallistuminen on kai vapaaehtoista.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Onko tarkoitus saada ääniä esiintymällä Suomalaisen kulttuurin elossa pitävänä ehkä pikkuisen jopa isänmaallisena puolueena?

Kuinka keskustalaisten ihmisoikeus ja lapsien oikeuksien käsitys sopivat tähän "suomi neito ja hyveellisyys kuvaan,imagoon?

Keskustahan on hanakasti ajanut politiikkaa joka huostabisnestäkin on edesauttanut lahjakkaasti.Kunniapuheenjohtajakin omistaa näitä rahasampoja..?!

RAY on tukenut satojen tuhansien edestä lasten ulkoistamisesta hyötyviä tahoja, puolueenne listoilla olevien henkilöiden eduksi.

Kansallispuku edustaa juuri sitä mihin se on tehty alunperin.Piste.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Ehkä jos tämä kansallispuku-villitys olisi jokin vasta tullut juttu, niin kyse voisi piikemminkin olla mediakuvasta. Nyt on kyse perinteestä, joka vain on jatkunut ja jatkunut vuodesta toiseen. Yhä uudet ihmiset innostuvat kansallispukuperinteestä ja haluavat sitä jatkaa seuraavallakin kerralla.

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/KMA/Historia

"Suomen Keskusta rp:n historia juontaa vuoden 1906 suurlakon jälkeiseen aikaan ja eduskuntalaitoksen uudistukseen. Eduskuntauudistus toi kaikille yhteiskuntaluokille mahdollisuuden osallistua poliittiseen toimintaan ja järjestäytyä poliittisiksi puolueiksi. Maamiesseurat, osuustoiminta ja nuoriseurat olivat luoneet pohjaa maaseudun järjestötoimintaan. Maalaisväestön tarve poliittiseen vaikuttamiseen kasvoi. Talonpojat eivät nähneet mahdolliseksi toteuttaa yhteiskunnallisia näkemyksiään porvarillisen oikeiston eikä sosialistisen vasemmiston kautta.

Puolueen taustalla oli useita erilaisia aatevirtauksia. Keskusta sai alkunsa vuonna 1906, jolloin Oulun seudulla perustettiin Suomen Maalaisväestön Liitto, jonka johtohahmona oli Kyösti Kallio. Samoihin aikoihin Laihialla perustettiin Santeri Alkion johdolla Etelä-Pohjanmaan Nuorsuomalainen Maalaisliitto. Nämä Keskustan alkujuuret yhdistyivät vuonna 1908 puolueeksi nimeltä Maalaisliitto. Maalaisliiton ideologisen isänä pidetään nuorsuomalaista Santeri Alkiota. Alun alkaen maalaisliitto oli kansanliike kansan vähäosaisen enemmistön etujen puolesta."

Näillä perinteillä on jatkettu, kansallispuvussa, Santeri Alkion jalanjäljissä. Keskusta on oikeastaan ainoa puolue, jossa tällainen perinne elää edelleen - aidosti.

"Kuinka keskustalaisten ihmisoikeus ja lapsien oikeuksien käsitys sopivat tähän "suomi neito ja hyveellisyys kuvaan,imagoon?""

Ihmisoikeus ja lapsenoikeudet sopivat oikein hyvin keskustan arvoihin, jotka perustuvat Santeri Alkion ajatuksiin ihmisyydestä, sivistyksestä, tasa-arvosta, kestävästä luontosuhteesta sekä köyhän asiasta ja edistyksen lipun kantamisesta.

Ja lapsen oikeuksien kannalta tärkeää olikin panostaa ennalta ehkäisevään perhetyöhön, kodinhoitajiin, lapsilisään, monipuoliseen valikoimaan perheille sopivista hoitomuodoista varhaiskasvatuksesta kotihoidontukeen. Olen mm. aiemmin kirjoittanut ennaltaehkäisevän työn merkityksestä täällä us:n blogissakin.

IHmisoikeus ja lastenoikeus on myös taata vanhempien varallisuudesta, uskonnosta, etnisyydestä ja asuinpaikasta riippumatta terveydenhuolto ja koulutus. Myös nämä ovat olleet keskustalle tärkeitä asioita, joiden pohjalta on tätä yhteiskuntaa vuosikymmenten aikana rakennettu.

Kansallispuvusta vielä (Wikipedia)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallispuku

"Kansallispuku on juhlatilaisuuksissa käytettävä kansanpuku tai sen mukaelma.[1][2] Paitsi juhlapukuna, kansallispukua käytetään esimerkiksi kansantanssi- ja kansanmusiikkiryhmien esiintymisasuina."

"Suomalaiset kansallispuvut syntyivät kansallisromanttisen tyylisuunnan aikana, ja useimmat niistä jäljittelevät 1700- tai 1800-luvun asuja. Kansallispuvut eivät kokonaisuuksina ole siinä mielessä aitoa kansanperinnettä, että ne sellaisinaan olisivat olleet kansan käytössä, mutta kukin niistä on koottu jonkin paikkakunnalle tai seudulle tyypillisistä vaatekappaleista ja ilmentävät siten alueelleen tyypillistä vanhaa pukeutumistyyliä. Useimmat kansallispuvut ovat naisten ja tyttöjen pukuja, mutta myös miesten ja poikien kansallispukuja on."

Eli mitä kansallispuku edustaa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Olen sen verran vanha "akka"jo,ettei historian luennosta niin väliksi.Eiköhän tässä tiedetä mikä on kansallispuku taidettu tietää jo puoli vuosisataa,eikä pelkästään netin kautta opiskeltuna.

Asiasta eli ihmisoikeuksista ja lasten oikeuksista tuli näppärä poliitikon vastaus,onneksi olkoon siitä.Kuitenkaan ei Keskustan niistä toimintatavoista ja poliittisista päätöksistä jotka todellisuudessa ovat kaikkea muuta kuin soma poliittinen mainospuhe.

Oliko pakko kaivaa tuo wikipedia,ei oikein vakuuta.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen Vastaus kommenttiin #15

Mielelläni kuuntelisin perustelut toisesta suunnasta. Wikipedia on näppärä vastine varsin tyhjälle heitolle siitä, että kansallispuku on mitä on. Piste.

Ja jos kerran historian kerrontaa ei tarvitse, niin kerro sinä kuka ja mitkä puolueet ajoivat lapsilisää ja kotipalvelua? Ketkä ja mitkä puolueet ja milloin, loivat kattavan koulutusjärjestelmän tähän maahan?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eduskuntalaitosta edältävillä säätypäivillä talonpojillakin oli edestus.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Duudsoneilla ainakin kansallispuvut hallussa. Olisin laittanut kuvan itsenäisyyspäivän juhlista, mutta ei onnistunut, tässä linkki: http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2013/12/06/duuds...

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Nuo Duudsonien pohjalaispuvut oli kyllä kerrassaan upeita!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Aa, nyt minä alan tajuta, mistä tässä on kyse. Tämähän on ihan suunniteltu juttu, persujen äänestäjiä kalastellaan ja/tai "palataan juurille". Vähän maku menee, kun ajattelee, että tämäkin on jonkun mainostoimiston sosiopaatin loppuun asti pohdittu tavan kansalaisen väheksyntä.

Symppaan kyllä kansallispukujen käyttöä. Symppaan ylipäätään sitä, ettei menneisyyttä pyritä pyyhkimään täysin olemattomaksi, vaikka moinen on Suomen alueella ollut vallalla palttiarallaa siitä lähtien kun kristinusko saapui. Monta tuhatta vuotta historiaa on pyyhitty pois ja jostain syystä se on niin arka aihe, ettei ainakaan minun koulunpenkillä kuluttamanani aikana moista mainittu ikinä. Ihmiset eivät ihan oikeasti tiedä kuin osan siitä, millaista elämä täällä on ollut ja millaisia kuvia täällä on kumarreltu.

Isoäiti harrasti kansallispukuja, sillä oli joku karjalainen kansallispuku ja se oli sellainen "aktiivikarjalainen" kait muutenkin.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Lue yllä oleva vastaukseni Ilona Oksaselle, kiitos.

"Ehkä jos tämä kansallispuku-villitys olisi jokin vasta tullut juttu, niin kyse voisi piikemminkin olla mediakuvasta. Nyt on kyse perinteestä, joka vain on jatkunut ja jatkunut vuodesta toiseen. Yhä uudet ihmiset innostuvat kansallispukuperinteestä ja haluavat sitä jatkaa seuraavallakin kerralla.

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/KMA/Historia
..."

Ps. Tervetuloa myös Keski-Pohjanmaalle Kaustisen Kansamusiikki -festivaaleille 7-13.7.2014. Siellä elää myös edelleen aika vahvana kansallispuku perinne.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ehkäpä sitten se "vasta tullut juttu" on sen aktiivinen esiintuominen.

Mutta juu, minä en äänestä ollenkaan, kiitos vaan. Hukkaan menee vaalipuheet minun kanssa.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Minusta taas näistä on kyllä uutisoitu niin kauan kuin minä muistan. Toki aina kun joku joka asiaa ei muista.

Ja jos syyttää esim. mediapelistä, kannattaa ensin tarkistaa historia ja taustat. Ja jos joku muu niistä huomauttaa, ei se ole vaalipuhe.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

On käyty yli 30 v.sitten tanhuamassa.Kannattaa toki poiketa.Mistäs revit että olisi uusi villitys?Joskohan olet niin nuori että se tuntuu siltä?Voisko olla..

Kyllähän kansallispukuja ja tansseja harrastetaan kuten ennenkin jne.kansanperinteitä..Oikein on hyvissä voimissa.Kuten musiikkiakin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ihmetyttää itseänikin tämä tiedotusvälineiden yllättävä kiinnostuneisuus kansallispukuihin, ikään kuin Keskusta olisi alkanut käyttää niitä vasta nyt. Itse muistan vielä 1990-luvulta puoluekokoukset, joissa sekä Esko Aho että Eeva Kuuskoski-Vikatmaa poseerasivat kansallispuvuissa. Kotipitäjässä keskusta-aktiiveilla oli kansallispuku tilaisuudessa kuin tilaisuudessa.

Hullunkurisimpia ovat tietysti ounastelut, että tässä kosiskeltaisiin perussuomalaisten äänestäjiä. Siinä tapauksessa kannattaisi paremminkin sonnustautua joko sampoterhomaisen konservatiivisesti siistiin puvuntakkiin ja kravattiin, tai sitten tavoitella suoraan jotain tonyhalmemaisempaa imagoa.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Tätä minäkin jäin pohtimaan. Ehkä se mediassa näkyvä villitys sitten juontaa juurensa kasvaneesta sosiaalisen median käytöstä, joka todellakin pursuaa kansallispukukuvia. Myönnän itsekin innoissani ottaneen yhden jos toisenkin ja ladanneeni niitä eri puolille somea. Enkä ole ollut ainoa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hieno asia kaikenkaikkiaan.

Puukot oli lie jätetty asukokonaisuuksista pois?
Harmi sikäli - Voisi mukavasti sähköistää puoluekokousta ja ennen kaikkea iltajuhlaa, jos Untamon ja Kalervon pojat sattuvat istumaan samaan pöytään ja vanhoja aletaan muistelemaan.

Antti Jokinen

Onneksi kokoomuksen iltajuhlissa ei ollut kansallispukujaa puukkoineen. Paiskittiin ihmisiä lattioille, mitähän olisi tapahtunut, jos vielä puukot olisivat olleet mukana?

Toimituksen poiminnat