elinalappalainen

Vapaata kauppaa vai kaupattu vapaus?

Välillä kuulee puhuttavan, että tulevan vaalikauden aikana Euroopan Parlamentissa ei käsiteltäisi juurikaan maatalouteen ja ruokaan liittyviä asioita. Jos joku näin väittää, puhuu hän puuta heinää. Myös tulevan vaalikauden aikana päätetään monista maatalouteen ja ruokaan liittyvistä kysymyksistä.

Yksi isoimmista tämän hetken asioista lienee Yhdysvaltojen ja EU:n välinen TTIP-vapaakauppasopimus. Tai vapaa ja vapaa. Sopimuksen tavoitteena on purkaa joitain kaupan esteitä näiden kahden alueen välillä, mutta samaan aikaan luodaan uusia sääntöjä sopimuksilla, jotka taas rajoittaa vapautta toisessa kohdin.

Oikeammin kyse on siis kauppasopimuksesta.

Sinällään kauppasopimukset eivät ole mikään uusi ja ihmeellinen asia. Niitä tarvitaan ja on tarvittu niin EU-jäsenyyden aikana kuin sitä ennenkin. Erilaisilla sopimuksilla voidaan luoda mm. EU:n ja Suomen yrityksille kasvun ja viennin mahdollisuudet eri maihin.

Mikä TTIP-kauppasopimuksessa sitten on merkittävää? Sopimukseen sisältyy mm. investointisuoja, joka takaa yrityksille mahdollisuuden haastaa valtiot välimiesmenettelyyn investointeja tehneille yrityksille haitallisista päätöksistä kuten nyt tupakkayhtiölle haitallisesta tupakkalainsäädännön kiristämisestä.

Entä minkälaisia asioita kauppasopimuksen tulisi pitää sisällään? Tuleeko meidän säilyttää ja turvata eurooppalainen ja suomalainen puhdas ruoka? Mielestäni tulee. Rajojen avaaminen mm. hormonilihalle, gm-ruoalle tai klooratulle broillerille vaikuttaa pitkälti myös eurooppalaiseen ja suomalaiseen ruoantuotantoon ja maatalouteen. Kyse on tulevaisuudesta.

Mitä sinun edustajasi ajattelee TTIP-sopimuksesta? Investointisuoja? Ruokapuoli? Koko sopimus?
 


Elina Lappalainen

Keskustan Eurovaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Sami Ilvonen

Suuri osa ehdokkaista on korporaatiovallan tukemia ja valtaan nostamia EU:a (ei ehkä niin näkyvästi suomessa tosin) joten voi miettiä ajetaanko siellä kenen etuja ja suotuisia lakeja ja lakipykäliä sen paremmin valtioiden kuin kansalaisten eduista tuon taivaallista piittaamatta.

Toimituksen poiminnat